| | |
حضرت آیتالله خامنهای رهبر انقلاب اسلامی
مهمترین وظیفه حوزه، بلاغ مبین و زمینهسازی برای تمدن نوین اسلامی است
رهبر انقلاب در پیامی به همایش بینالمللی یکصدمین سالگشت بازتأسیس حوزهی علمیهی قم» بیان کردند: مهمترین وظیفه حوزه، بلاغ مبین وزمینهسازی برای تمدن نوین اسلامی است.
به گزارش روایت فردا حضرت آیتالله خامنهای رهبر انقلاب اسلامی در پیامی به همایش بینالمللی یکصدمین سالگشت بازتأسیس حوزهی علمیهی قم»، ضمن تبیین عناصر و کارکِردهای گوناگون حوزه به بیان الزامات تحقق یک «حوزه پیشرو و سرآمد» که نوآور، بالنده، بهروز، پاسخگوی مسائل نوپدید، مهذّب، دارای روحیه پیشرفت و مجاهدت و هویت انقلابی و همچنین مستعد برای طراحی نظامات اداره جامعه است، پرداختند و تأکید کردند: مهمترین وظیفه حوزه «بلاغ مبین» است که از برترین مصادیق آن ترسیم خطوط اصلی و فرعی تمدّن نوین اسلامی و تبیین و ترویج و فرهنگسازی آن در جامعه است.
متن کامل پیام رهبر انقلاب اسلامی به این شرح است:
بسم الله الرّحمن الرّحیم
و الحمد لله ربّ العالمین و افضل الصّلاة و السّلام علی سیّدنا محمّد المصطفی و آله الطّاهرین سیّما بقیّة الله فی العالمین.
برآمدنِ حوزهی مبارک قم در طلیعهی قرن چهاردهم هجری شمسی، پدیدهای بینظیر بود که در میانهی حوادثی بزرگ و سهمگین رخ داد؛ حوادثی که فضای منطقهی غرب آسیا را تیرهوتار و زندگی ملّتهای آن را دستخوش آشفتگی و تباهی کرده بود.
منشأ و علّت این مرارت گسترده و دیرپا، دخالتهای دول استعماری و فاتحان جنگ جهانی اوّل بود که با هدف تصرّف و تسلّط بر این جغرافیای حسّاس و سرشار از منابع زیرزمینی، از همهی ابزارها استفاده کردند و با نیروی نظامی، با طرّاحیهای سیاسی، با رشوه و استخدام خیانتکاران داخلی، با ابزارهای تبلیغاتی و فرهنگی، و با هر وسیلهی ممکن دیگر، توانستند هدفهای خود را تحقّق بخشند.
در عراق، یک حکومت انگلیسی و سپس یک دولت پادشاهی دستنشانده بر سر کار آوردند؛ در منطقهی شامات، از سویی انگلیس و از سویی فرانسه، تصرّفات استعماری خود را با ایجاد نظام طائفی در بخشی و حکومت خاندان دستنشاندهی انگلیس در بخشی دیگر، و ایجاد اختناق و فشار بر مردم بخصوص مسلمانان و علمای دینی در سراسر آن گستردند؛ در ایران، یک قزّاق بیرحم و طمّاع و بیشخصیّت را بتدریج برکشیده و به صدارت و سپس پادشاهی رساندند؛ در فلسطین، کوچ تدریجی عوامل صهیونی و تسلیح آنها را آغاز و با حرکتی آرام، زمینه را برای ایجاد غدّهی سرطانی در قلب دنیای اسلام آماده کردند. هر جا ــ چه در عراق و چه در شام و فلسطین و چه در ایران ــ مقاومتی در برابر نقشههای گامبهگام آنها وجود داشت، سرکوب کردند، و در برخی شهرها همچون نجف کار را به دستگیری دستهجمعی علما و حتّی به تبعید اهانتآمیز مراجع بزرگی همچون میرزای نائینی و سیّدابوالحسن اصفهانی و شیخ مهدی خالصی رساندند و برای دستگیری مردان مجاهد، تفحّص خانهبهخانه راه انداختند. ملّتها دهشتزده و سرگشته و افقها تاریک و نومیدکننده شدند. در ایران، مجاهدانِ گیلان و تبریز و مشهد را به خاکوخون کشیدند و مباشرانِ قراردادهای خائنانه در رأس امور قرار گرفتند.
در میانهی چنین حوادث تلخ و چنین شب بیفروغی بود که ستارهی قم طلوع کرد. دست قدرت الهی، فقیهی بزرگ و پرهیزکار و مجرّب را برانگیخت تا با هجرت به قم، حوزهی مندرس و تعطیلشده را دوباره جان بخشد و نهالی تازه و مبارک در سنگلاخ آن زمانهی ناسازگار، در مجاورت حرم دُخت مطهّر حضرت موسیبنجعفر (علیهم السّلام) و در آن زمین مستعد بنشاند.
قم در هنگام ورود آیتالله حائری از علمای بزرگ خالی نبود؛ بزرگانی چون آیاتالله میرزا محمّد ارباب و شیخ ابوالقاسم کبیر و تعدادی دیگر در این شهر میزیستند، ولی هنر بزرگ تشکیل حوزهی علمیّه یعنی پرورشگاه علم و عالِم و دین و دَیّن(۱) با همهی ظرافتها و تدبیرهایش فقط از شخصیّت مؤیَّدی چون آیتالله حاج شیخ عبدالکریم حائری (اعلی الله مقامه فی الجنان) برمیآمد.
تجربهی هشتسالهی تشکیل و ادارهی حوزهی علمیّهی پُررونق در اراک، و سالها پیش از آن، معاشرت نزدیک با رهبر بزرگ شیعه، میرزای شیرازی در سامرّا و ملاحظهی تدابیر ایشان در تشکیل و ادارهی حوزهی علمیّهی آن شهر، به او رهنمایی میدادند؛ و درایت و شجاعت و انگیزه و امید در او، وی را در این راه دشوار به پیش میبردند.
حوزه در سالهای آغازین، با پایداری مخلصانه و متوکّلانهی او از زیر تیغ آختهی رضاخانی که برای محو نشانهها و پایههای دین، به صغیر و کبیر رحم نمیکرد، به سلامت جَست؛ ستمگر خبیث نابود شد، و حوزهای که سالها زیر فشار حدّاکثریِ او بود، ماند و رشد کرد؛ و از آن، خورشیدی چون حضرت روحالله سر برآورد. حوزهی علمیّهای که یک روز طلّابش برای حفظ جان خود از سحرگاه به زوایایی در بیرون شهر پناه میبردند و به درس و بحث میپرداختند و شبانگاه به حجرههای تاریک در مدرسهها بازمیگشتند، در چهار دهه پس از آن، کانونی شد که شعلههای مبارزه با دودمان خبیث رضاخان را به سراسر ایران میفرستاد و دلهای افسرده و ناامید را برمیافروخت و جوانان منزوی را به میانهی میدان میکشاند.
و همین حوزه بود که چندی پس از درگذشت مؤسّسش، با قدوم مرجع عظیمالشّأن، آیتالله بروجردی، قلّهی علمی و تحقیقی و تبلیغیِ تشیّع در سراسر جهان شد. و سرانجام همین حوزه بود که در کمتر از ششدهه، قدرت معنوی و وجههی مردمی خود را به آنجا رساند که توانست رژیم خائن و فاسد و فاسق پادشاهی را به دست مردم ریشهکن کند و پس از قرنها، اسلام را در جایگاه حاکمیّت سیاسیِ کشوری بزرگ و بافرهنگ و دارای همهگونه استعداد بنشاند.
متخرّج همین حوزهی پُربرکت بود که ایران را الگوی اسلامخواهی در جهان اسلام، بلکه پیشروِ دینگرایی در سراسر جهان ساخت؛ با خطاب پیامبرانهی او خون بر شمشیر پیروز شد؛ با تدبیر او جمهوری اسلامی متولّد شد؛ با شجاعت و توکّل او ملّت ایران در برابر تهدیدها سینه سپر کرد و بر بسیاری فائق آمد؛ و امروز با درسها و مواریث او کشور در بسیاری از ابعاد زندگی، مانعها را درمینوردد و پیش میرود.
رحمت و رضوان پیوستهی خدا بر بنیانگذار این حوزهی پُربرکت و باعظمت و این شجرهی طیّبهی پُرثمر؛ انسان والا و دانا و مبارک، عالِم دین و آراسته به آرامشِ یقین، حضرت آیتاللهالعظمی حاج شیخ عبدالکریم حائری.
اکنون لازم است دربارهی چند موضوع که گمان میرود به کار امروز و فردای حوزهی علمیّه خواهد آمد، سخنانی گفته شود، به امید آن که حوزهی موفّق کنونی را در راهِ رسیدن به حوزهای «پیشرو و سرآمد» کمک کند.
نخستین موضوع، عنوان «حوزهی علمیّه» و محتوای عمیق آن است.
ادبیات رایج در این باره، کوته و نارسا است. حوزه برخلاف آنچه این ادبیّات نشان میدهد، صرفاً یک مؤسّسهی تدریس و تدرّس نیست، بلکه مجموعهای از علم، و تربیت، و کارکردهای اجتماعی و سیاسی است. ابعاد گوناگون این واژهی پُرمعنا را عمدتاً میتوان اینگونه فهرست کرد:
۱- یک مرکز علمی با تخصّصهای معیّن؛
۲- مرکز تربیت نیروی مهذّب و کارآمد برای هدایت دینی و اخلاقیِ جامعه؛
۳- خطّ مقدّم جبههی تقابل با تهدیدهای دشمنان در عرصههای گوناگون؛
۴- مرکز تولید و تبیین اندیشهی اسلام در باب نظامات اجتماعی؛ از نظام سیاسی و شکل و محتوای آن، تا نظامات مربوط به ادارهی کشور، و تا نظام خانواده و روابط شخصی، بر اساس فقه و فلسفه و منظومهی ارزشی اسلام؛
۵- مرکز و شاید قلّهی نوآوریهای تمدّنی و آیندهنگریهای لازم در چارچوب پیام جهانی اسلام.
این سرفصلها است که واژهی «حوزهی علمیّه» را معنی میکند و عناصر تشکیلدهندهی آن و به تعبیری «انتظارات» از آن را نشان میدهد؛ و همینها است که تلاش برای تقویت و پیشرفت آنها، میتواند حوزه را به معنی واقعی «پیشرو و سرآمد» نماید و چالشها و تهدیدهای محتمل پیش رو را علاج کند.
دربارهی هر یک از این سرفصلها واقعیّات و نیز نظراتی وجود دارد که به اجمال میتوان اینگونه بیان کرد:
اوّل ـ مرکز علمی:
حوزهی قم، وارث سرمایهی سترگ علمی شیعه است. این ذخیرهی در نوع خود بینظیر، محصول اندیشهورزی و پژوهشگریِ هزاران عالِم دینی در دانشهایی همچون فقه و کلام و فلسفه و تفسیر و حدیث، در طول هزار سال است.
تا پیش از اکتشافات علوم طبیعی در قرنهای اخیر، حوزههای علمی شیعه، عرصهای برای پرداختن به علوم دیگر نیز بهشمار میرفته؛ ولی در همهی ادوار، محور اصلیِ بحث و تحقیق در حوزهها، «علم فقه» و پس از آن با فاصلهای، «کلام و فلسفه و حدیث» بوده است.
پیشرفت تدریجی علم فقه در طول این دورهی طولانی، از زمان شیخ طوسی تا عصر محقّق حلّی، و از آنجا تا شهید، و از آنجا تا محقّق اردبیلی، و از آنجا تا شیخ انصاری و تا دوران کنونی برای اهل فن محسوس است. معیار در پیشرفت فقه، افزودن به داشتهها یعنی تولیدات علمی فاخر و ارتقاء سطح علم و یافتههای جدید است؛ ولی امروز با نگاه به تحوّلات سریع و شدید فکری و عملی در دورانهای معاصر، مخصوصاً در سدهی اخیر، انتظاراتی بیش از این را در زمینهی پیشرفت علمی حوزه باید مورد توجّه قرار داد.
در خصوص علم فقه این نکات درخور ملاحظه است:
اوّلاً فقه، پاسخ دین به نیازهای عملی فرد و جامعه است. با عقلانیّت تحوّلیافتهی نسلها، این پاسخگویی باید امروز بیش از گذشته دارای پشتوانهی فکری و علمی استوار و در عین حال قابل فهم و هضم باشد.
دیگر اینکه پدیدههای پیچیده و پُرتعداد در زندگی امروز مردم، سؤالهای بیسابقهای را پیش میآورد که فقه معاصر باید پاسخ آنها را آماده داشته باشد.
دیگر اینکه امروز با تشکیل نظام سیاسی اسلام، سؤال اصلی، چگونگی نگاه کلان شارع به ابعاد فردی و اجتماعی زندگی بشر و پایههای اصولی آن است؛ از نگاه به انسان و جایگاه انسانی و هدفهای زندگی او، تا نگاه به شکل مطلوب جامعهی بشری، و نگاه به سیاست و قدرت و روابط اجتماعی و خانواده و جنسیّت و عدالت و دیگر ابعاد زندگی. فتوای فقیه در هر مسئله باید نشاندهندهی بخشی از این نگاه کلان باشد.
الزام مهم برای دست یافتن به این خصوصیّات، اوّلاً آشنایی فقیه با همهی ابعاد و معارف دینی در همهی زمینهها، و ثانیاً آشنایی مناسب با یافتههای امروز بشر در عرصهی علوم انسانی و دانشهای مرتبط با زندگی انسان است.
باید پذیرفت که ذخیرهی انباشتهی علم در حوزه این ظرفیّت را دارد که طلبه را به این حدّ از تواناییهای علمی برساند، مشروط بر اینکه برخی نکتهها در شیوهی کار کنونی با چشم باز دیده و با دست توانا علاج شود.
یکی از این نکتهها، طولانی بودن دورهی تحصیل است. دورهی متنخوانی طلبه به شیوهای سؤالبرانگیز میگذرد؛ طلبه ناگزیر است کتاب قطور و محقّقانهی یک عالِم بزرگ را به عنوان کتاب درسی بیاموزد. این کتاب در واقع مربوط به هنگام ورود او به مرحلهی تحقیق اجتهادی است و سپردن آن به او پیش از این مرحله، تنها اثرش، طولانی کردن زمان متنخوانی است. کتاب درسی باید حاوی مطلب و زبان مناسب طلبه برای دوران محدود پیش از ورود به مرحلهی تحقیق باشد. تلاش موفّق یا ناموفّق بزرگانی همچون آخوند خراسانی، حاج شیخ عبدالکریم حائری و حاج سیّدصدرالدّین صدر برای جایگزین کردن کتابهایی چون قوانین و رسائل و فصول، با کفایه و دررالفوائد و خلاصةالفصول، با نگاه به همین ضرورتِ مهم بوده است. با اینکه آنها در زمانی زندگی میکردند که طلبه با انبوه واردات ذهنی و تکالیف عملی مانند امروز روبهرو نبود.
نکتهی دیگر، مسئلهی اولویّتهای فقهی است. امروز با تشکیل نظام اسلامی و مطرح شدن حکمرانی به شیوهی اسلام، موضوعات مهمّی برای حوزه اولویّت یافته که در گذشته مطرح نبوده است؛ مسئلههایی از قبیل روابط دولت با مردمش و با دولتها و ملّتهای دیگر، موضوع نفی سبیل، نظام اقتصادی و پایههای اصولی آن، پایههای اصولی نظام اسلامی، منشأ حاکمیّت از نظر اسلام، نقش مردم در آن و موضعگیری در قضایای مهم و در مقابل نظام سلطه، مفهوم و محتوای عدالت، و دهها موضوع اساسی و بعضاً حیاتی دیگر، برای امروز و فردای کشور دارای اولویّت و منتظر پاسخ فقهی است. (برخی از آنها دارای جنبهی کلامی نیز میباشد که در جای خود باید بحث شوند.)
در شیوهی کار کنونیِ حوزه، در بخش فقهی، توجّه کافی به این اولویّتها دیده نمیشود. گاه میبینیم برخی مهارتهای علمی که عموماً جنبهی آلی و مقدّماتی برای رسیدن به حکم شرع را دارد یا بعضی موضوعات فقهی یا اصولی خارج از اولویّتها، فقیه و محقّق را با شیرینی وسوسهانگیز خود، چنان در خود غرق میکند که ذهن او را بکلّی از آن مسائل اصلی و اولویّتدار منصرف میسازد و فرصتهای بیجایگزین و سرمایههای انسانی و مالی را فدا میکند، بیآنکه در وانفسای هجوم کفر، کمکی به تبیین سبک زندگی اسلامی و هدایت جامعه برساند.
اگر هدف کار علمی، اظهار فضل و سُمعهی(۲) علمی و مسابقه در فاضلنما شدن باشد، مصداق فعل مادّی و دنیاگرایانه و «اِتَّخَذَ اِلٰهَهُ هَواه»(۳) خواهد بود.
دوّم ـ تربیت نیروی مهذّب و کارآمد
حوزه نهادی برونگرا است. خروجی حوزه در همهی سطوح، در خدمت فکر و فرهنگ جامعه و انسانها است. حوزه موظّف به «بلاغ مبین» است. دامنهی این بلاغ، گسترهای عظیم است از معارف والای توحیدی تا وظایف شخصی شرعی، و از تبیین نظام اسلامی و شاکله و وظایف آن تا سبک زندگی و محیط زیست و حمایت از طبیعت و از حیوان، و بسی عرصهها و زوایای دیگر حیات بشری.
حوزههای علمیّه از دیرباز به این وظیفهی سنگین پرداخته و کسان بسیاری از متخرّجان(۴) آنها در سطوح مختلف علمی به شیوههای گوناگونِ تبلیغ دین روی آورده و عمری در آن گذراندهاند. پس از انقلاب، نهادهایی برای نظم بخشیدن و احیاناً قوام دادن به محتوای این حرکتهای تبلیغی در حوزه پدید آمد. خدمات باارزش آنان و دیگر متحرّفان(۵) امر تبلیغ دین نباید نادیده گرفته شود.
آنچه مهم است، آشنایی با فضای فکر و فرهنگ جامعه و ایجاد تناسب میان آوردههای تبلیغی با واقعیّتهای فکری و فرهنگی در میان مردم بویژه جوانان است. در این بخش حوزه دچار مشکل است. این صدها مقاله و مجلّه و گفتارهای مجلسی و تلویزیونی و امثال آن، در برابر سیل القائات مغالطهآمیز، نمیتواند وظیفهی بلاغ مبین را چنانکه نیاز و شایسته است، به انجام رساند.
جای دو عنصر کلیدی برای این بخش در حوزه خالی است: «تعلیم» و «تهذیب».
رساندن پیامی که بهروز و پُرکنندهی خلأ و برآورندهی هدف دین باشد، حتماً نیازمند آموزش و فراگیری است. دستگاهی باید متصدّی این مأموریّت شود و قدرت اقناع، آشنایی با شیوهی گفتگو، آگاهی از نوع تعامل با افکار عمومی و فضای رسانهای و مجازی، انضباط در مواجهه با عنصر مخالف را به طلبه بیاموزد و با تمرین و ممارست، در دورهای محدود، او را آمادهی ورود به این میدان کند. از سویی با استفاده از ابزارهای فنّی روز، تازهترین و شایعترین القائات و آفتهای فکری و اخلاقی را گردآوری و بهترین و رساترین و قویترین پاسخ را در قالب ادبیّات متناسب با زمان برای آن فراهم کند، و از سوی دیگر لازمترین دانستنیهای دینی متناسب با وضع فرهنگی و فکری روز را به صورت بستههای مناسب اندیشه و فرهنگ نسل جوان و نوجوان و خانوادهها تدوین نماید. این مجموعهی شکلی و محتوایی، مهمترین موضوع تعلیم در این بخش است.
در کار تبلیغ، موضع ایجابی و حتّی تهاجمی، از موضع دفاعی مهمتر است. آنچه دربارهی دفع و رفع شبههها و القائات گفته شد، نباید دستگاه تبلیغ را از تهاجم به مسلّمات فرهنگ انحرافی رایج در جهان و احیاناً در کشور ما، به غفلت بکشاند. فرهنگ تحمیلی و القائی غرب، با سرعتی روزافزون، رو به کجرَوی و انحطاط است؛ حوزهی فلسفهدان و متکلّم، به دفاع در برابر شبههانگیزی بسنده نمیکند بلکه در قبال این کجرَوی و گمراهی، چالشهای فکری میآفریند و مدّعیان گمرهساز را مجبور به پاسخگویی میکند.
تدارک این دستگاهِ آموزشدهنده از جمله اولویّتهای حوزه است؛ این، پرورشِ «مجاهد فرهنگی» است و با توجّه به تحرّک دشمنان دین که بجد در حال نیروپروری بخصوص در برخی عرصههای مهم میباشند، شایسته است بسیار جدّی شمرده شود و شتاب بگیرد.
تهذیب، ضرورت دیگری در کنار تعلیم است. تهذیب به معنیِ منزویپروری نیست. بخش عمدهای از گسترهی فعّالیّت مجاهد فرهنگی، دعوت به تهذیب نفْس و اخلاق اسلامی است، و این بدون برخورداریِ دعوتکننده از آنچه بدان دعوت میکند، کاری بیاثر و بیبرکت است. حوزه نیازمند تحرّکی بیش از گذشته در تأکید بر توصیههای اخلاقی است.
شما طلّاب و فضلای جوان به طور حتم قادرید به مدد دل پاک و ناآلوده و زبان صادقِ خود، وظیفهی تهذیب اخلاقی نسلِ جوان امروز را به سرانجام برسانید، مشروط بر اینکه نخست از خود شروع کنید. اخلاص در عمل و بستن راه بر وسوسهی مال و نام و مقام، کلید ورود به فضای دلنواز معنویّت و حقیقت است؛ و چنین است که کار دشوار مجاهدت فرهنگی، وظیفهای شیرین و حرکتی اثرگذار خواهد شد. سختیهای طلبگی در چنین وضعی به جای آنکه مانع رفتار مجاهدانهی تبلیغ شود، به وسیلهای برای ارادهی محکم و عزم راسخ تبدیل خواهد شد.
تأکید میکنم که به صحنهی تبلیغ دین هرگز به چشم یک میدان بیرقیب نباید نگریست و از مقابله با ابهامها و مغالطاتی که پیدرپی به صحنه فرستاده میشود، لحظهای نباید غفلت کرد.
در این بخش، در کنار تربیت نیرو برای بلاغ مبین، باید تربیت نیرو برای وظایف خاصّ در نظام و ادارهی کشور و نیز تربیت نیرو برای سامان دادن به درون حوزهی علمیّه و انجام دادنِ وظایف آن نیز مورد توجّه قرار گیرد، که مستلزم بحث جداگانه است.
سوّم ـ خطّ مقدّم جبههی تقابل با تهدیدهای دشمن در عرصههای گوناگون
این یکی از ناشناختهترین ابعاد حوزههای علمیّه و کارکرد مجموع علمای دین است. بیشک هیچ حرکت اصلاحی یا انقلابی در ۱۵۰ سال اخیر را در ایران و عراق نمیتوان یافت که علمای دین آن را رهبری نکرده یا در خطوط مقدّم آن حضور نداشتهاند. این نشانهی مهمّی از سرشت حوزههای علمیّه است.
در طول این دوران، در همهی مواردِ سیطرهجویی استعمار و استبداد، تنها علمای دین بودند که ابتدائاً وارد میدان شده و در بسیاری موارد به برکت حمایت مردم توانستند دشمن را ناکام بگذارند. هیچ کس جز آنان جرئت دم زدن نداشت و یا مسئله را بدرستی درک نمیکرد و پس از فریاد علما بود که شاید دیگرانی هم صدایی بلند میکردند.
کسروی که از معاندین سرسخت علمای دین به شمار میرود، اعتراف میکند که آغاز جنبش مشروطه از همراهی بخردانهی دو سیّد بهبهانی و طباطبائی پدید آمد. آری، آن روزها که غول استبداد در ایران پرچم افراشته بود، هیچ کس جز مراجع و علما جرئت دم زدن نداشت.
قراردادهای ننگین در طول این مدّت با مخالفت و ممانعت علما بود که ابطال شد؛ قرارداد رویتر با جلوگیری حاج ملّاعلی کنی، عالِم بزرگ تهران؛ قرارداد تنباکو با حکم میرزای شیرازی، مرجع اعلیٰ، و همراهی علمای بزرگ ایران؛ قرارداد وثوقالدّوله با افشاگری مدرّس؛ مبارزه با منسوجات خارجی با ابتکار آقانجفی اصفهانی و همراهی علمای اصفهان و پشتیبانی علمای نجف؛ و مواردی دیگر.
در همان سالهای مقارن با تشکیل حوزهی قم، بخشهایی از عراق و مرزهای ایران، با مرکزیّت نجف و کوفه، صحنهی جنگ مسلّحانهی علما با قوای اشغالگر انگلیس بود؛ نهتنها طلّاب و مدرّسین، که برخی علمای معروف همچون سیّدمصطفیٰ کاشانی و بعضی فرزندان مراجع در این درگیریها شرکت داشتند، که برخی شهید و بسیاری پس از آن به نقاط دوردست مستعمرات انگلیس تبعید شدند.
فعّالیّت مراجع بزرگ در مسئلهی فلسطین نیز ــ چه در اوایل قرن که سیاست کوچ و تسلیح صهیونیستها در فلسطین اجرا میشد، و چه در دههی سوّم آن که بخش مهمّ فلسطین رسماً به صهیونیها سپرده و دولت جعلی صهیونی اعلام شد ــ از بخشهای افتخارآمیز حوزههای علمیّه است. نامهها و بیانیّههای آنان در این باره، در شمار ارزشمندترین اسناد تاریخی است.
نقش بیبدیل حوزهی قم و سپس دیگر حوزههای علمیّه در ایران در ایجاد نهضت اسلامی و بر پا کردن انقلاب و توجیه افکار عمومی و به میدان آوردن عموم مردم نیز از برجستهترین نشانههای هویّت جهادی حوزههای علمیّه است. تحصیلکردگان حوزه با ذهنهای فعّال و زبانهای گویا از نخستین کسانی بودند که به غریو دشمنشکنِ امام مجاهد پاسخ گفته و با سرعت و جدّیّت و همراه با تحمّل صدمات، وارد میدان شده و به گسترش مفاهیم انقلابی و توجیه افکار عمومی پرداختند.
با آگاهی از این حقایق است که امام راحل (رضوان الله علیه) در پیام پُرمحتوا و تکاندهندهی خود به حوزههای علمیّه،(۶) روحانیّت را پیشکسوت شهادت در همهی انقلابهای مردمی و اسلامی دانسته، و متقابلاً راه شهدا و کار آنها را رسیدن به حقیقت تفقّه شمردهاند. در تعبیری دیگر علما را پیشگام در میدان جهاد و حمایت از میهن و حمایت از مظلومان معرّفی کردهاند. برای آیندهی حوزه هم بیشترین امید خود را به طلّاب و فضلائی بستهاند که دغدغهی نهضت و مبارزه و انقلاب، آنها را به تحرّک واداشته است، و از کسانی که فارغ از این مسائل حیاتی، فقط به کتاب و درس خود اکتفا میکردهاند، گلایهمندی خود را نشان دادهاند. در این پیام بارها به تحجّرگرایان اشاره شده و نسبت به نفوذ دشمن با استفاده از غفلت آنان هشدار و دربارهی شیوههای تحوّلیافتهی دینفروشی اعلام خطر شده است. به نظر صائب امام بزرگوار، شکارچیان استعمار در سراسر جهان در کمین شیردلان روحانی سیاستشناس نشسته و برای مبارزه با مجد و عظمت و نفوذ مردمی روحانیّت برنامهریزی میکنند.
در آن متنِ خردمندانه که با احساساتی عارفانه و عاشقانه به نگارش درآمده است، دلواپسی امام بزرگوار از اینکه جریان تحجّر و تقدّسنمایی، حوزهی علمیّه را دچار وسوسهی جدایی دین از سیاست و فعّالیّتهای اجتماعی کند و راه درست پیشرفت را مسدود سازد، آشکار است. این دغدغه ناشی از ترویج جریان خطرناکی است که دخالت حوزه در مسائل اساسی مردم و ورود در فعّالیّتهای اجتماعی و سیاسی و مبارزهی آن با ظلم و فساد را منافی با قدسیّت دین و حریم معنوی آن وانمود میکند و روحانیّت را به صلح کل بودن و دوری کردن از مخاطرات ورود در سیاست سفارش میکند.
ترویج این توهّم باطل، بزرگترین هدیه به عوامل استعمار و استکبار است که همواره از حضور و ورود علمای دین در معرکهی مبارزه با آنان زیان دیده و در موارد متعدّد شکست خوردهاند؛ و بزرگترین هدیه به عوامل نظام فاسد و فاسق و مزدوری است که با حرکت ملّت ایران به رهبری یک مرجع تقلید، ریشهکن و ازاله شد.
قدسیّت دین بیش از همهجا در میدانهای جهاد فکری و سیاسی و نظامی بُروز میکند و با فداکاری و جهادِ حاملانِ معارف دین و نثار خون پاک آنان تثبیت میشود. قدسیّت دین را در سیرهی پیامبر اعظم (صلّی الله علیه و آله و سلّم) باید دید که در هنگام ورود به یثرب اوّلین اقدامش تشکیل حکومت و تنظیم نیروی نظامی و یکپارچه کردن عرصهی سیاست و عبادت در مسجد بود.
حوزهی علمیّه برای حفاظت از اعتبار معنوی و وفاداری به فلسفهی وجودیاش باید از مردم و جامعه و مسائل اساسی آن هرگز جدا نشود و جهاد را در همهی گونههایش در هنگام نیاز، وظیفهی قطعی خود بداند.
این همان سخن مهمّی است که امام بزرگوار بارها با حوزه و پیشکسوتها و بزرگان و به گونهی ویژه با طلّاب و فضلای جوان آن در میان گذاشته و بر آن تأکید کردهاند.
چهارم ـ مرکز مشارکت در تولید و تبیین نظامات اجتماعی
کشورها و جوامع بشری در همهی شئون اجتماعیِ خود با نظامات مشخّصی اداره میشوند؛ شکل حکومت، شیوهی حکمرانی (استبداد، مشورت و . .)، نظام قضائی و داوری در اختلافات و تخلّفات و موضوعات حقوقی یا جزائی، نظام اقتصادی و مالی و مسئلهی پول و غیره، نظام اداری، نظام کسب و کار، نظام خانواده، و دیگرها و دیگرها، همه در شمار شئون اجتماعی کشورند که در جوامع عالم به شیوههای گوناگون و در قالب نظامهای گوناگون اداره میشوند.
بیشک هر یک از این نظامها متّکی بر یک پایهی فکری ــ چه برآمده از ذهن متفکّران و صاحبنظران، و چه زاییده از سنّتها و عادتهای بومی و ارثی ــ و برخاسته از آن است.
در حکومت اسلامی این مبنا و قاعده طبعاً باید برگرفته از اسلام و متونِ معتبر آن باشد و نظامات ادارهی جامعه از آنها استخراج شود.
فقه شیعه اگرچه جز در برخی موارد ــ همچون باب قضا ــ به گونهی کافی به این کار نپرداخته، ولی به برکت قواعد گستردهی فقهیِ مستفاد از کتاب و سنّت، و نیز به مدد عناوین ثانویّه، کفایت لازم را برای طرّاحی نظامهای گوناگون ادارهی جامعه دارا است.
در باب اصل و منشأ حکومت، کار برجستهی امام راحل در مباحث «ولایت فقیه» در هنگام تبعید به نجف، آغازی مبارک بود و راه تحقیق را به روی فضلای حوزوی گشود، و پس از تشکیل جمهوری اسلامی، ابعاد گوناگون آن در نظر و عمل تکامل یافت؛ ولی این کار در بسیاری از نظامات اجتماعی کشور همچنان نافرجام و بیسامان باقی مانده است. این خلأ را حوزه باید پُر کند؛ این در شمار وظایف حتمی حوزهی علمیّه است. امروز با حاکمیّت و استقرار نظام اسلامی، وظیفهی فقیه و فقاهت سنگین است. امروز نمیتوان فقاهت را به تعبیر امام راحل، همچون ناآگاهان، غرق شدن در احکام فردی و عبادی دانست. فقه امّتساز، محدود به حد و اندازهی احکام عبادی و وظایف فردی نیست.
البتّه حوزه برای طرّاحی و تنظیم نظامات اجتماعی نیاز دارد که با یافتههای امروز جهان دربارهی این نظامات به اندازهی لازم آشنایی داشته باشد. این آشنایی، فقیه را قادر خواهد ساخت که با بهرهبرداری از درست و نادرست این یافتهها، حضور ذهن لازم برای استفاده از تصریحات و اشارات کتاب و سنّت بیابد و شاکلهی نظامات اجتماعی را برای ادارهی جامع و کامل جامعه بر اساس اندیشهی اسلامی طرّاحی کند.
در کنار حوزه، دانشگاه کشور نیز در این زمینه، دارای توان و تکلیف است؛ این میتواند یکی از موارد همکاری حوزه و دانشگاه باشد. کار بزرگ دانشگاه آن است که در علوم انسانیِ مرتبط با نظامات حاکمیّتی و مردمی، به کمک نگاه محقّقانه و نقّاد، درست و نادرست نظرات رایج دانش جهان را مشخّص کند و با همکاری حوزه، محتوای اندیشهی دینی را در قالبهای متناسب ارائه کند.
پنجم ـ نوآوریهای تمدّنی در چارچوب پیام جهانی اسلام
این برجستهترین انتظار از حوزهی علمیّه است. شاید بلندپروازی و آرزوپروری تلقّی شود. در آن شب تاریخیِ پس از حمله به فیضیّه در سال ۴۲ که امام راحل در خانهی خود پس از نماز عشاء، برای جمع محدود و مرعوب طلّاب سخن میگفت، شاید این تعبیر بلند که «اینها میروند و شما میمانید»، به نظر بعضی از ما بلندپروازی و آرزوپروری تلقّی میشد، امّا گذر زمان نشان داد که ایمان و صبر و توکّل، کوه موانع را از جا میکَند و کید دشمنان در برابر سنّت الهی ناکارآمد است.
«استقرار تمدّن اسلامی» برترین هدف دنیایی انقلاب است، یعنی تمدّنی که در آن، علم و فنّاوری و منابع انسانی و منابع طبیعی و همهی تواناییها و همهی پیشرفتهای بشری، و حکومت و سیاست و نیروی نظامی و هر آنچه در اختیار بشر است، در خدمت عدالت اجتماعی و رفاه عمومی و کاستن از فواصل طبقاتی و افزودن بر پرورش معنوی و ارتقاء علمی و شناخت روزافزون طبیعت و استحکام ایمان به کار میرود.
تمدّن اسلامی، مبتنی بر توحید و ابعاد اجتماعی و فردی و معنوی آن است؛ مبتنی بر تکریم انسان از جهت انسانیّت ــ و نه از جهت جنس و رنگ و زبان و قومیّت و جغرافیا ــ است؛ متّکی بر عدالت و ابعاد و مصادیق آن است؛ متّکی بر آزادی انسان در عرصههای گوناگون است؛ متّکی بر مجاهدت عمومی در همهی میدانهایی است که در آنها نیاز به حضور جهادی هست.
تمدّن اسلامی در نقطهی مقابل تمدّن مادّی کنونی است. تمدّن مادّی از آغاز با استعمار، با تصرّف سرزمینها و تحقیر ملّتهای ضعیف، با کشتارهای دستهجمعی بومیان، با استفاده از علم برای سرکوب دیگران، با ظلم، با دروغ، با ایجاد درّههای طبقاتی، با زورگویی شروع شد و بتدریج فساد و انحراف از مبانی اخلاقی و تحفّظهای جنسی نیز در آن راه یافت و رشد کرد.
امروز نمونههای آشکار و کاملشدهی این بنای کجنهاد را در کشورهای غربی و دنبالهروان آنها میبینیم: قلّههای ثروت در کنار درّههای فقر و گرسنگی؛ زورگویی شیفتگان قدرت به هر آن کس که بتوان به او زور گفت؛ بهکارگیری علم برای کشتارهای عمومی؛ کشاندن فساد جنسی به داخل خانوادهها و تا کودکان و نونهالان؛ ظلم و قساوت بینظیر در نمونههایی همچون غزّه و فلسطین؛ تهدید به جنگ به خاطر دخالت در امور دیگران در نمونههایی مانند رفتار دولتمردان آمریکا در دورانهای اخیر.
بدیهی است که این تمدّنِ باطل رفتنی است و ازاله خواهد شد؛ این، سنّت حتمی آفرینش است: «اِنَّ الباطِلَ کانَ زَهوقاً»؛(۷) «فَاَمَّا الزَّبَدُ فَیَذهَبُ جُفاءً».(۸) وظیفهی امروز ما اوّلاً کمک به ابطال این باطل و ثانیاً تدارک تمدّن جایگزین در نظر و عمل به قدر توانایی است. اینکه بگویند: «دیگران نتوانستند، پس ما هم نمیتوانیم»، مغالطه است. دیگران هر جا با ایمان و با محاسبه و با استقامت حرکت کردند، توانستند و پیروز شدند. نمونهی واضح و پیش چشم ما: انقلاب اسلامی و جمهوری اسلامی.
در این مبارزه آسیبها و ضربهها و دردها و فقدانهایی هست که باید تحمّل شود. در این صورت پیروزی حتمی است. پیامبر اعظم (صلّی الله علیه و آله و سلّم) شبانه و مخفیانه از مکّه و از میان حلقهی بتپرستان بیرون آمد و در غار پنهان شد، ولی پس از هشت سال با شکوه و اقتدار به مکّه قدم نهاد و کعبه را از بتها و مکّه را از بتپرستان پیراست. در این هشت سال رنج بیحساب برد و یارانی چون حمزه را از دست داد، ولی پیروز شد.
دفاع مقدّس هشتسالهی ما هم در برابر ائتلاف جهانیِ قدرتمندان ظالم و دروغگو نمونهای دیگر است. حوزهی بزرگ و کارآمد امروز قم هم که در آغاز با آن محنتها روبهرو بود، نمونهی جلوی چشم ما است؛ و از این نمونهها فراوان میتوان یافت.
حوزهی علمیّه در این بخش وظیفهای ارزشمند بر دوش دارد، و آن در درجهی اوّل، ترسیم خطوط اصلی و فرعی تمدّن نوین اسلامی است، و سپس تبیین و ترویج و فرهنگسازی آن در جامعه است. این از جملهی برترین مصادیق «بلاغ مبین» است.
در باب ترسیم شاکلهی تمدّن اسلامی، فقه به نوعی، و علوم عقلی به نوعی نقش دارند. فلسفهی اسلامی ما باید برای مسائل اصلی خود، امتداد اجتماعی ترسیم کند. فقه ما هم با گسترش میدان دید و نوآوری در استنباط، مسائل نوپدیدِ چنین تمدّنی را احصاء و احکام آن را معیّن نماید.
بیان روشن امام بزرگوار دربارهی فقاهت و روش آن در حوزهی علمیّه راهگشا است. در این بیان، شیوهی استنباط همان روش فقه سنّتی و به تعبیر ایشان، اجتهاد جواهری است؛ با این حال، «زمان» و «مکان» دو عنصر تعیینکننده در اجتهادند. ممکن است موضوعی در گذشته حکمی داشته ولی با تغییر روابط حاکم بر سیاست و اجتماع و اقتصاد، اکنون حکم جدیدی یافته باشد. این تغییر حکم ناشی از آن است که موضوع هر چند در ظاهر همان موضوع قبلی است ولی با توجّه به تغییر روابط سیاسی و اجتماعی و غیره، در واقع تغییر کرده و موضوع جدیدی شده است، پس حکم جدیدی میطلبد.
افزون بر این، حوادث پیدرپی جهانی و پیشرفتهای علمی و غیره در مواردی میتواند فقیه ماهر را در یک مدرک از کتاب و سنّت، به فهم تازهای برساند و حجّت شرعی برای تغییر حکم شود؛ همچنان که در تبدّل رأی مجتهدان غالباً اتّفاق میافتد. در هر حال، فقه باید فقه بماند و نوفهمی تبدیل به ناخالصسازی شریعت نشود.
دربارهی تعریف و تفسیر از عنوان حوزهی علمیّه و محتوای عمیق آن به آنچه گفته شد بسنده میکنم و سخنی کوتاه دربارهی حوزهی قم که اکنون به صدسالگی رسیده است میگویم.
حوزهی قم امروز حوزهای زنده و بالنده است. حضور هزاران مدرّس و مؤلّف و محقّق و نویسنده و گوینده و متفکّر در معارف اسلامی و انتشار مجلّات علمی و تحقیقی و نگارش مقالات تخصّصی و عمومی، مجموعاً ثروت بزرگی برای امروز جامعه و ظرفیّت عظیمی برای فردای کشور و امّت به شمار میرود. رواج درسهای تفسیر و اخلاق و افزایش مراکز و دروس علوم عقلی، نقطهی قوّت برجستهای است که حوزهی پیش از انقلاب به آن دسترسی نداشت. حوزهی قم هرگز این تعداد طلّاب و فضلای صاحب فکر به خود ندیده بود.
حضور فعّال در همهی میدانهای انقلاب و حتّی در میدان نظامی و تقدیم شهدای گرانقدر در دوران دفاع مقدّس و پیش و پس از آن، از افتخارات بزرگ حوزه و در شمار حسنات بیشمار امام راحل است. گشودن راه به عرصهی تبلیغات جهانی و تربیت هزاران طالب علم از ملّتهای گوناگون و حضور دانشآموختگان آن در بسیاری از کشورها کار بزرگ و بیسابقهی دیگری است که باید از آن تقدیر کرد. توجّه فقهای تازهنفَس به مباحث مبتلابه معاصر و دروس فقهی مربوط به آنها نیز آیندهی مطلوبی را در پیشرفت و تحوّل علمی نوید میدهد.
اقبال فضلای جوان به دقّت در نکات معرفتیِ متون معتبر اسلامی بویژه کلامالله مجید نیز مبشّر مطرح شدن بیشتر قرآن در حوزهی علمیّه است. تشکیل حوزههای علمیّهی بانوان هم ابتکار مهم و اثرگذاری است که پاداش دائمی آن به روح مطهّر امام راحل واصل میشود. حوزهی قم با این نگاه، مجموعهای زنده و پویا است و امیدهایی را زنده میکند.
با این حال، این انتظار منطقی که حوزهی قم حوزهای پیشرو و سرآمد باشد، فاصلهی قابل توجّهی با وضعیّت کنونی دارد. توجّه به نکات زیر میتواند این فاصله را کاهش دهد:
ــ حوزه باید بهروز باشد؛ به طور دائم با زمان پیش برود، بلکه حتّی جلوتر از زمان حرکت کند.
ــ به تربیت نیرو در همهی بخشها اهمّیّت داده شود. مسیر حرکت این ملّت و آیندهی انقلاب را نیروهایی ترسیم خواهند کرد که امروز در حوزهی علمیّه تربیت میشوند.
ــ حوزویان رابطهی خود را با مردم افزایش دهند. برای حضور فضلای حوزه در میان مردم و رابطهی صمیمی میان آنان برنامهریزی شود.
ــ مدیران حوزه با تدبیر مناسب، القائات مغرضانهای را که طلّاب جوان را از آینده ناامید میکند، خنثی کنند. امروز اسلام و ایران و شیعه در جهان از عزّت و حرمتی برخوردار است که هرگز در گذشته دارا نبوده است. طلبهی جوان با این احساس درس بخواند و رشد کند.
ــ به نسل جوان جامعه با چشم خوشبینی نگریسته و با این نگاه با آنان تعامل شود. بخش مهمّی از جوانان امروز با ضریب هوشی بالا، با وجود همهی القائات مخرّبِ فکر و احساس دینی، وفادار به دین و مدافع آنند و بسیاری دیگر هم بههیچرو با دین و انقلاب بر سر عناد نیستند. اقلّیّت بسیار اندکِ مُعرض از ظواهر دینی، حوزه را دچار تحلیل غیرواقعبینانه نکند.
ــ برنامههای درسی حوزه به گونهای نوشته شود که فقه روشنبین و پاسخگو و بهروز، و البتّه فنّی و متّکی به شیوهی اجتهادی، همراه با فلسفهی روشن و دارای امتداد اجتماعی و صاحبنظر در شاکلهی زندگی جامعه، در کنار دانش کلام رسا و استوار و دارای قدرت اقناع، به وسیلهی استادان ماهر تدریس شود و این هر سه در پرتو فهم قرآن و درسهای تفسیر، جلا و نورانیّت و عمق یابد.
ــ زهد، تقوا، قناعت، استغناء از غیر خدا، توکّل، روحیهی پیشرفت، آمادگی برای مجاهدت، توصیههای همیشگی امام بزرگوار و بزرگان اخلاق و معرفت به طلّاب جوان بوده و اکنون نیز شما جوانان عزیز حوزهی علمیّه مخاطبِ همین توصیههایید.
ــ دربارهی مدارک تحصیلی حوزه، سفارش همیشگی و کنونی اینجانب آن است که مدرک را خود حوزه ــ و نه مرکزی بیرون از آن ــ باید به دانشآموختهها بدهد. البتّه میتوان رتبههای حوزوی را به جای ۱ و ۲ و ۳ و ۴، نامگذاریهای شناختهشده در مراکز علمی کشور و دنیا قرار داد، مثلاً: کارشناسی، کارشناسی ارشد، کارشناسی تحقیقی (دکتری) و امثال آن.
سخن را در اینجا به پایان میبرم و از خداوند متعال عزّت و شوکت روزافزون اسلام و قوّت و استحکام روزافزون امّت اسلامی و پیشرفت و سعادت روزافزون ملّت ایران و سربلندی و کارآمدی روزافزون حوزههای علمیّه و نصرت بر دشمنان و بدخواهان و معاندان را مسئلت میکنم.
سلام خدا بر حضرت بقیّةالله (ارواحنا فداه و عجّل الله فرجه) و درود خالصانهی ما بر ارواح شهیدان و روح مطهّر امام امّت باد.
والسّلام علیکم و رحمةالله و برکاته
سیّدعلی خامنهای
۱۴۰۴/۲/۸
آرامش آسمان کشور با چشمان همیشه بیدار پدافند هوایی مقتدر جزئیات اجرایی شدن کنسرسیوم غنیسازی، سوژه جدید جدال تهران و واشنگتن قطعنامه احتمالی شورای حکام علیه ایران، بخشی از پروژه فعالسازی مکانیسم ماشه با عدد و رقمسازی نمیتوانیم ثروت ملی ایجاد کنیم/تاکید بر راهبرد جایگزینی معدن به جای نفت ایروانی: اتهامات آمریکا علیه ایران بی پایه و اساس است حج تمرین هجرت به زندگی توحیدی است/دولتهای اسلامی باید در برابر جنایات رژیم صهیونی بایستند دانش غنی سازی از ایران جدا نخواهد شد استقلال ملی و حرکت بدون توقف ایران در مسیر غنیسازی دیدار سهجانبه در قاهره از زاویهای متفاوت بازتاب بیانات امروز رهبر انقلاب درباره مذاکرات در رسانههای خارجی رهبر انقلاب: استقلال ملی یعنی کشور منتظر چراغ سبز یا قرمز آمریکا نباشد عراقچی: ما برای ادامه غنیسازی در ایران از کسی اجازه نمیگیریم/ پاسخ پیشنهادات آمریکا در روزهای آینده ارسال خواهد شد مقدمهچینی آژانس برای استفاده از مکانیسم ماشه کار بینظیر امام باقر(ع) افزایش قدرت تأثیرگذاری و توسعه تفکر شیعه است عراقچی: بعد از سالهای طولانی، دیپلماسی ایران و مصر وارد مرحله جدیدی شده است آژانس، بازیچه کشورهای غربی رد ادعای تکراری شورای همکاری خلیج فارس درباره جزایر سهگانه ایرانی ادامه سیاسی کاری آژانس انرژی اتمی علیه ایران رئیس عدلیه: مبارزه با مظاهر مختلف فساد، رانتخواری و ویژهخواری یکی از انتظاراتی است که از دستگاه قضایی وجود دارد رسانه آمریکایی از «توقف» تحریمهای جدید ترامپ علیه ایران خبر داد اجرای قانون تجارت آزاد و حل مشکلات بانکی بخش خصوصی ایران و ونزوئلا را پیگیری خواهیم کرد نگاهی به ماموریت البوسعیدی در تهران اسلامی: آژانس تحت فشار غرب گزارش جامع منتشر کرد/ غنیسازی خط قرمز ایران است چرا غنیسازی خط قرمز ایران است؟ غریبآبادی: گزارش آژانس با هدف استفاده سیاسی بر برخی ادعاهای بستهشده تمرکز دارد عراقچی: ایران به هر تحرک نامناسب اروپا واکنش مقتضی نشان میدهد طرحهای پیشنهادی آمریکا، ناجی مردم غزه نیست عراقچی: مردم ایران زیر بار توقف غنیسازی نمیروند/ در بحث هستهای مبنای حرکت ما نفی سلطه است رئیس قوه قضاییه: در ساختار قضایی فضا را باز میکنیم تا افراد خوشفکر، جوان و پرانرژی به روی کار بیایند تقبیح دروغپراکنی نهاد اطلاعاتی اتریش/ دولت اتریش توضیح دهد عارف: با تقویت همکاریهای بینالمللی چالشهای آبی را به فرصت تبدیل کنیم عراقچی: عربستان جایگاه مهمی در سیاست همسایگی ایران دارد عارف: توسعه روابط تهران-دوشنبه جزء اولویتهای اول روابط سیاست خارجی ایران است پزشکیان: ایران از استفاده صلحآمیز از انرژی هستهای دست نمیکشد تاثیر راهبردی مناسبات ایران، پاکستان، افغانستان و چین در تحولات آسیای جنوبغربی توصیه رهبر انقلاب به استانداران: با مردم گرم بگیرید/تأکید امام خامنهای بر پرهیز استانداران از تجارت شخصی مبادلات اقتصادی ایران و عمان میتواند به ۲۰ تا ۳۰ میلیارد دلار برسد محسنی اژهای: قراردادهای حاکمیتی باید از متقنترین و مستحکمترین قراردادها باشد سلاحهای هوشمند ایرانی که مسیر و هدف را خود انتخاب میکنند پشت پرده یک بیزنیس ساده در کن! قالیباف: نهضت امام خمینی استقلال و عزت را به سرزمین کهن ایران برگرداند برگ برنده ایران مقابل آمریکا رو میشود؟ عمان شریک قابل اعتماد ایران انتخاب اعضای هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی/ قالیباف رئیس باقیماند نقش یک شبکه ضدانقلاب در تولید یک برنامه یوتیوبی مبتذل/ پشت پرده فعالیتهای ضداخلاقی یک جزیره! سند چارچوب همکاری بلندمدت سیاسی بین ایران و عمان امضا میشود شهباز شریف: پاکستان متعهد به تحکیم همکاریهای راهبردی با ایران است رهبر انقلاب:لزوم اقدامات تاثیرگذار برای توقف جنایات در غزه پزشکیان: از برقراری صلح بین پاکستان و هند استقبال میکنیم فرصت های و چالش های پیش روی ایران و پاکستان به قصور و تقصیر همه عوامل انفجار بندر شهید رجایی در هر مقامی رسیدگی شود عراقچی خطاب به مقامهای فرانسه: شما هیچ صلاحیت اخلاقی برای ارشاد کردن ایران ندارید تهران-اسلامآباد؛ همسایگی در خدمت صلح، رفاه و توسعه منابع نزدیک به وزارت امور خارجه آمریکا خبر دادند/ احتمال تعقیب قضاییِ عناصر گروهک تروریستی منافقین در آمریکا در سطح سیاسی، اقتصادی و نظامی با آرایش جهانی دشمن روبهروییم قالیباف: مسئولان باید همانند فرماندهان دوران دفاع مقدس برای حل مشکلات به سنتهای الهی و قدرت مردم تکیه کنند ایران و پاکستان در مسیر ایجاد امنیت منطقهای هیچ کارشناس داخلی و خارجی، غنی سازی ۳.۶۷ را تهدید نمی داند بقائی: سوم خرداد، یادآور یکی از درخشانترین فصلهای تاریخ معاصر ایران است دور پنجم مذاکرات یکی از حرفهای ترین ادوار مذاکراتی بود ادامه تحریمها علیه ایران، بیش از پیش جدیت آمریکا در مسیر دیپلماسی را زیر سؤال میبرد عراقچی: مواضع ما روشن است و روی آن ایستادگی کردیم پشت پرده برخی فراخوانهای مشکوک/ چه کسانی میخواهند نهادهای صنفی را سیاسی کنند؟ عراقچی: غنیسازی داخل خاک ایران یک اصل است و تعطیل نمیشود غنی سازی قابل مذاکره نیست غنیسازی،خون بهای شهدای هستهای است که ادامه خواهد یافت عراقچی: غنیسازی در ایران بحثی اصولی است/اروپا باید تبعات استفاده از «اسنپ بک» را بپذیرد عراقچی: پیام ایران به جامعه جهانی روشن است پزشکیان: پاکی،صداقت و سادگی گویاتر از همه حرفها و تهمتهاست قالیباف: به تجربه دولت شهید رئیسی برای ساختن ایران نیازمندیم شهید عبداللهیان، دست برتر مقاومت در میدان دیپلماسی دغدغه امیرعبداللهیان تحقق حداکثری منافع ملی منطبق با اصول انقلاب بود در مسیر شهید رئیسی؛ الگویی برای حکمرانی تراز جمهوری اسلامی رهبر انقلاب: جمهوری اسلامی منتظر اجازه هیچکس برای غنیسازی نیست قالیباف: قانون تأمین مالی تولید و زیرساخت قابلیت تحول در مسائل اقتصادی را دارد توافق دست یافتنی است؛ به شرط پرهیز از قلدری و تناقض مجمع گفتگوی تهران؛ راهی برای مقابله با فضاسازی های رسانه ای بیگانه سفرهای استانی و حضور در میدان بسیار موثر است عراقچی: حقوق ایران در بهرهمندی از انرژی هستهای قابل چشمپوشی نیست ایران ادعای بیانیه اجلاس اتحادیه عرب را درمورد جزایر سهگانه خلیج فارس رد کرد انرژی خلیج فارس نباشد غرب فلج می شود/ استفاده از فناوری صلح آمیز هسته ای را حق خود می دانیم/ چیزی برای پنهان کردن نداریم عراقچی: ایران هرگز بهدنبال سلاح هستهای نیست رئیس قوه قضاییه: شهید رئیسی همیشه در مسیر و صراط مستقیم و مسیر ولایت استوار بود تحلیل یک عضو جدا شده از گروهک پژاک درباره انحلال پ ک ک/ پایان نمادین یا انحلال واقعی؟ واکنش قاطع ایران به خیال پردازی های ترامپ تناقض آشکار لندن در پرونده اتباع ایرانی قالیباف:هدف از سفر به اندونزی رساندن صدای مظلومیت مردم غزه بود قاتل دانشجوی دانشگاه تهران به قصاص محکوم شد/ بیان اتهام دو مدیر بازداشت شده در پرونده انفجار بندر شهید رجایی/ وکلای تتلو دو درخواست ثبت کردهاند که در حال بررسی است امام خامنهای: آموزش و پرورش یک نهاد حکومتی است رئیس قوه قضاییه: پلیس باید مقتدر باشد/ امروز دشمن به عملیات روانی برای ضربه زدن به اقتدار ما بسیار امیدوار است، باید عملیات روانی آنها را خنثی کنیم واکنش پزشکیان به ترامپ: از دستاوردهای هستهای دست نمیکشیم مهاجرانی: روابط عمومیها پل ارتباطی موثر میان مردم و سازمانها هستند عراقچی: حفظ غنیسازی و زیرساختهای هستهای ایران غیرقابل مذاکره است قالیباف: همه ما مسلمانان باید صدای مظلومیت مردم غزه باشیم رای مجمع تشخیص مصلحت در پیوستن مشروط به پالرمو دستاورد بزرگی است ادای احترام ملت به شهدای خدمت در میدان امام حسین (ع) قالیباف: جمهوری اسلامی ایران هرگز به سمت ساخت سلاح هستهای نخواهد رفت سخنان تفرقهافکنانه ترامپ برای ایجاد اختلاف میان کشورهای اسلامی است/هیچ قدرتی توان تحمیل اراده خود به ایران را ندارد شمخانی: اگر تحریمها فوراً برداشته شود، آماده توافق فوری هستیم قالیباف: سکوت دربرابر جنایات رژیم صهیونیستی در شأن هیچ یک از کشورهای اسلامی نیست رئیس قوه قضاییه: در سفر به استان مازندران تلاش خواهیم کرد مسائل و مشکلات قضایی و حقوقی این استان را برطرف کنیم ایستادگی در برابر ظالمان علّت دشمنی با ماست قالیباف: ایران اهل جنگ افروزی نیست اما اهل تسلیم هم نیست رویکرد ما پیگیری مذاکره است؛ فشار حداکثری ترامپ شکست خورده امروز جوامع بینالمللی نتوانستهاند به آن چیزی که خودشان مصوب کردهاند جامه عمل بپوشانند هیچ تهدید نظامی علیه کشور مبنای واقعی ندارد مجلس از میرسلیم شکایت میکند همه آنچه دورهگردهای آواره برای عرضه به معاندان ایران دارند وزیر تعاون: کارت زرد قبلی مجلس به من بر اساس اطلاعات نادرست بود اهمیت سفرهای منطقه ای وزیر خارجه هرگونه سوءاستفاده از اسنپبک پیامدهای جدی بهدنبال خواهد داشت سپاه چگونه با نمایش یک پایگاه زیرزمینی همه محاسبات دشمن را تغییر داد؟ تعیین تکلیف برای غنیسازی ایران، خط قرمز مذاکرات هستهای است هیئت مذاکرهکننده ایران عازم مسقط شد چه کسی قواعد مذاکره را بازنویسی میکند؟ مقرهای گروهی از احزاب کُرد معاند ایرانی در سلیمانیه تخلیه شدند مقرهای گروهی از احزاب کُرد معاند ایرانی در سلیمانیه تخلیه شدند قالیباف: باید برای اثبات کارایی و کارآمدی دین در اداره جامعه بکوشیم هفت اقدام عملی دولت وفاق در حوزه معیشت شعلههای ادراکساز/چرا آتشسوزیها فقط در فضای سایبری ادامه پیدا کرد؟ حدود و ثغور مسئولیتهای هر دستگاه در زمان وقوع بحران مشخص شود تا از موازیکاری جلوگیری کند/ اساسنامه و ضوابط حاکم بر جمعیت هلال احمر بهروزرسانی شود تلاش جریان دراویش اپوزیسیون خارجنشین برای حمله نظامی به خاک ایران خلیج فارس از ۶ هزار سال قبل متعلق به ایران است امام خامنهای: ایمنی کارگران بسیار مهم است و باید تامین شود اتحادیه مجالس اسلامی، فرصتی نو برای پیگیری منافع ملت ایران واکنش نمایندگی ایران در سازمان ملل به گزارشی ساختگی درباره سایت ادعایی هستهای خلیج فارس، «خلیج فارس» خواهد ماند عراقچی: استخدام یک فرقه منحرف تنها نشانه کمال استیصال است امضای اسناد همکاری میان ایران و هند با تمرکز بر اقتصاد، گمرک و سلامت توهمی سیاستزده و بیاعتبار عراقچی: داستانسرایی در خصوص اتباع دستگیرشده ایرانی در بریتانیا را قاطعانه رد می کنیم انصارالله از هیچ مرجعی دستور نمیگیرد/ تصمیمگیری مستقل یمن، پاسخ به نسلکشی در غزه است خلیج فارس نشانه تاریخ و هویت ایرانیان است؛ هرگونه تغییر آن محکوم است قرنی درخشان از عقلانیت و معنویت مهمترین وظیفه حوزه، بلاغ مبین و زمینهسازی برای تمدن نوین اسلامی است معلمان و مسئولان آموزش و پرورش میتوانند کمککار دستگاه قضایی در پیشگیری از وقوع جرم و بازاجتماعی کردن مجرمین باشند گفتگوی گروسی با مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا درباره ایران فقط درباره موضوع هستهای با حفظ خط قرمزها گفتوگو میکنیم دیپلماسی بر مبنای احترام و منافع متقابل تنها را تحقق توافق است پزشکیان: هرگز کاری نمیکنم که وحدت ملی را خدشهدار کند ایروانی: هرگونه ماجراجویی نظامی علیه ایران، با پاسخی سریع، متناسب و مشروع مواجه خواهد شد تاکیدات رئیس قوه قضاییه در مورد رسیدگی سریع و دقیق قضایی به پرونده حادثه بندر شهید رجایی/ مقصرین حادثه هرچه سریعتر شناسایی و تعقیب شوند بقائی: استفاده صلح آمیز از انرژی هستهای حق قانونی ایران است شکارچی آسمان را بهتر بشناسید قالیباف: سند تحول بنیادین نیاز به بازنگری دارد تنش میان هند و پاکستان به کجا خواهد رسید؟ هیچ منفعتی برای امت اسلامی بالاتر از اتحاد نیست قالیباف: باید هم از افراطگرایی و هم از تحجر دوری کنیم اتخاذ موضع «غنیسازی صفر» ایران را از میز مذاکره دور خواهد کرد شوی تبلیغاتی منافقین از پاریس تا تلآویو عراقچی: ایران حق داشتن چرخه کامل سوخت هستهای را دارد ادعای تحمیلی بودن مذاکره از ضعف تحلیل است تعویق مذاکرات ایران و آمریکا؛ تناقض در مواضع واشنگتن تشکیل حزب توسط شاخه ایرانی داعشیها / سکوت فرقه گنابادی در قبال یک جنایت نشانه چیست؟ تداوم مذاکرات هستهای ایران و آمریکا؛ پذیرش تجزیه اوکراین استخوانی لای زخم خواهد ماند/ حق خودمختاری، راهحل جایگزین به جای تجزیه اوکراین رئیس دولت وفاق در کنار مردم و پایدار به عهد فواد ایزدی از الزامات مذاکرات غیر مستقیم ایران و آمریکا گفت قالیباف: کارگران افسران خستگی ناپذیر جنگ اقتصادی دشمن هستند عارف: فعال شدن سفارتخانههای ایران و سودان آغاز خوبی برای ارتقای سطح همکاریها است انتشار۲۰ هزار خبر دروغ توسط درباره واحد سایبری منافقین در حادثه بندرعباس/ سوخت موشک شایعات را چه کسی تامین کرده است؟ قالیباف: تعرض به ایران آتش زدن بشکه باروت است معاون وزیر خارجه: نسبت به مذاکرات نه زیاد خوشبینیم و نه زیاد بدبین گروسی: در موضوع ایران، دیپلماسی دستیافتنی است بقایی: هرگونه ماجراجویی علیه ایران با پاسخ کوبنده مواجه میشود/ سفر هیئت فنی آژانس به تهران دستور ویژه رئیس قوه قضاییه به دادستان کل کشور برای شناسایی و برخورد قانونی با مقصرین احتمالی حادثه بندر شهید رجایی افشاگری رسانه آلبانیایی از پولپاشی منافقین برای انتشار اطلاعات نادرست/ تروریستها اجازه حمله به ایران از خاک آلبانی گرفتند! درباره مسائل موشکی و غنیسازی صفر، مذاکره نکرده و نمیکنیم ایران بستر خوبی برای سرمایهگذاران، تاجران و گردشگران است مسئولان امنیتی و قضایی هرگونه سهلانگاری یا تعمّد را کشف و بر طبق مقررات پیگیری کنند هیچ محموله نظامی در حادثه آتشسوزی بندر شهید رجایی وجود نداشت ایران دربرابر فشارهای حداکثری ترامپ چه باید بکند؟/ نفش دیپلماسی، میدان و پروپاگاندا در کنترل آمریکا تاکید عارف بر درمان هر چه سریعتر مصدومان حادثه انفجار در بندر رجایی قالیباف: هیاتی از مجلس برای پیگیری حادثه بندر شهید رجایی اعزام شده است سفیر سابق ایران در باکو با از ابعاد مهم سفر آتی رئیس جمهور به باکو گفت/ رابطه ایران با باکو دشمنان قسم خورده دارد! عارف: راهبرد دولت وفاق در توسعه تجارت جدیتر از گذشته است سخنگوی دولت: آماده توافق در زمان مناسب هستیم دور سوم مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا، شنبه، ششم اردیبهشت ۱۴۰۴ در مسقط، پایتخت عمان نیروگاه جدید هستهای ایران با خط اعتباری روسیه ساخته میشود نیروگاه جدید هستهای ایران با خط اعتباری دولت روسیه ساخته میشود بایستی مفاهیم قرآن را که دریای عظیمی است، بین مردم و خوانندگان قرآن رواج بدهیم تاکید بر ظرفیت کشورهای سازمان شانگهای برای توسعه تعاملات قضایی بقایی: تداوم محاصره غزه و جنایات صهیونیستی مصداق جنایت جنگی است وظیفه ارتش ایجاد امنیت برای تولید است مرگ مسعود رجوی؛ واقعیت یا فریب/ واکنش نهادهای سیاسی و امنیتی ایران به مرگ یک تروریست عراقچی در پایان سفر به چین: ایران، چین را شریک و دوست قابل اعتماد میداند تشریح دستاوردهای حضور هیئت عالی قضایی ایران در بیستمین اجلاس رؤسای نظامهای قضایی کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای سفر وزیر خارجه به چین و روسیه؛ همافزایی سهجانبه با هدف مقابله با فشارهای غرب قالیباف: معاهده ایران و روسیه زودتر به مجلس ارائه شود بقائی: تحریمهای جدید در تناقض صریح با ادعای مذاکره از سوی آمریکا است رئیسجمهور دستور توقف پروژه پتروشیمی میانکاله را صادر کرد پزشکیان: روابط دو ملت ایران و جمهوری آذربایجان بر دوستیهای عمیق هزاران ساله استوار است عراقچی: چین و روسیه شرکای راهبردی جمهوری اسلامی ایران هستند رایزنیهای ایران با چین و روسیه اهرم افزایش قدرت چانهزنی در مذاکرات ایران مفاهیم غیرقابل مذاکره بودن را شکست یک هشدار امنیتی درباره وضعیت مناطق کرد نشین/ تروریست معروف حسیننژاد که بود و چه اهدافی را پیگیری میکرد؟ عارف: اجرای برنامه هفتم توسعه راهبرد دولت است عراقچی: ایران اصلا قصد ندارد در ملأعام مذاکره کند ایران و چین خواهان استقرار صلح و امنیت جهانی هستند بقائی: مطالبه اساسی ما در مذاکره برداشتن تحریمها است
لزوم تحدید قواعد امنیتی اسرائیل، پاسخ معتبر و بازدارنده است نه صبر راهبردی! حضور رهبر انقلاب بر مزار شهید امیرعبداللهیان پزشکیان: موضع جمهوری اسلامی ایران در حمایت از آرمان آزادی قدس با تغییر دولتها تغییر نمیکند ارائه آخرین گزارش وضعیت بخش آب و برق کشور به پزشکیان تشییع پیکر شهید اسماعیل هنیه ساعت ۸ صبح فردا از دانشگاه تهران برگزار می شود هدیه ویژه فرماندهان ارشد سپاه به پزشکیان پزشکیان : سیاستهای کلی رهبر انقلاب چراغ راهنمای مسیر است پزشکیان: مشکل بازار را مشکل کشور میدانیم رهبر انقلاب بر پیکر شهید «اسماعیل هنیه» نماز اقامه کردند آیین تحلیف رئیس جمهور آغاز شد/ تکیه مقامات خارجی بر صندلیهای بهارستان فرزند پزشکیان: برای من رزومه میفرستند؛ من کاره ای نیستم! متوسط سن کابینه پیشنهادی رئیسجمهور چقدر است؟ دعوت پوتین از پزشکیان برای اجلاس سران بریکس مهمانان مراسم تحلیف پزشکیان چه کسانی هستند؟ پیام مهم هیات چینی حاضر در تحلیف پزشکیان برای وی متن کامل یادداشت پزشکیان در روزنامه تهران تایمز با عنوان «پیام من به جهان جدید» اعلام نتایج بررسی صلاحیت وزرای پیشنهادی پزشکیان/ تمامی وزرا رای اعتماد گرفتند قالیباف: وظیفه داریم که در وقت و محل مناسب به ترور «هنیه» پاسخ دهیم پزشکیان: آنهایی که پای صندوق رای هم نیامدند، مردم ما هستند بررسی ابعاد ترور شهید هنیه در کمیسیون امنیت ملی مجلس تعیین تکلیف اصلاحطلبان برای پزشکیان! پزشکیان با خانواده شهید آل هاشم دیدار کرد جزئیات و نحوه ترور اسماعیل هنیه اعلام شد ترور«اسماعیل هنیه» از سوی فرزندان مقاومت بیپاسخ نمیماند الحاق سامانههای موشکی و پهپادی به نیروی دریایی سپاه پاسداران +عکس رئیس جدید سازمان برنامه و بودجه با حضور پزشکیان معارفه شد واکنش امام خمینی به هشدارها دربارهی اعضای سازمان مجاهدین خلق چه بود؟ دیدار رئیس جمهور و اعضای هیئت دولت چهاردهم با رهبر انقلاب اسلامی رویکرد دولت چهاردهم، اجرای قانون برنامه هفتم توسعه است اقامه نماز رهبر انقلاب اسلامی بر پیکر شهید اسماعیل هنیه تسلیت لاریجانی در پی شهادت اسماعیل هنیه فردا؛ پخش زنده مراسم تنفیذ چهاردهمین دوره ریاست جمهوری ساعت کاری ادارات استان تهران شنبه تا ساعت ۱۲ شد تشکر رهبر انقلاب از کاروان ورزشی ایران در المپیک ۲۰۲۴ پاریس نامه معرفی وزرای پیشنهادی دولت پزشکیان اعلام وصول شد + اسامی تجدید میثاق پزشکیان و اعضای هیئت دولت چهاردهم با آرمانهای امام راحل بررسی صلاحیت و برنامههای وزرای پیشنهادی در دستور کار مجلس گزینههای خود را برای کابینه معرفی میکنیم/ موظف هستیم برای موفقیت پزشکیان تلاش کنیم دلیل سانحه بالگرد شهید آیتالله رئیسی و هیئت همراه مشخص شد کاهش ساعت کاری مراکز دولتی در ۱۵ استان وظیفۀ خود میدانیم که انتقام خون شهید هنیه را بگیریم نگاه چهرههای عربی به ایده پزشکیان برای برداشتن مرزها کسی حق ندارد در حق قانونی ایران برای تنبیه متجاوز تردید کند/ ترور شهید هنیه را قویا محکوم میکنیم پزشکیان زنگ آغاز سال جدید تحصیلی را به صدا درآورد پزشکیان: دولت وفاق ملی عنوانی صحیح و هدفمند برای دولت چهاردهم است/ قدردانی از کاروان المپیک کشور و تبریک سالروز بازگشت آزادگان رهبر انقلاب، مسعود پزشکیان را به ریاست جمهوری اسلامی ایران منصوب کردند جلسات معاون پارلمانی پزشکیان با وزرای پیشنهادی تعیین نقشه راه اربعین ۱۴۰۴ با برطرف کردن نقاط ضعف کلید خورد زمان اولین نشست خبری رئیس جمهور مشخص شد پاسخ ایران به جنایت صهیونیستها در ترور شهید «اسماعیل هنیه» متفاوت خواهد بود انتصاب شهرام دبیری به عنوان معاون امور مجلس رئیس جمهور نخستین واکنش نتانیاهو به ترور سید حسن نصرالله «ظریف» معاون راهبردی رئیسجمهور شد تاکید پزشکیان بر اهمیت تقویت روابط ایران و آفریقای جنوبی با تنفیذ رای ملت رسما مکلف به انجام مسئولیت بزرگ شدم تحلیل عجیب مرعشی درباره انتخابات ۱۴۰۳ دیدار کاروانهای اعزامی ایران به بازیهای المپیک و پارالمپیک با رهبر انقلاب چپهای رادیکال: پزشکیان مدیون جبهه اصلاحات است! خبر مهم قالیباف درباره همسانسازی حقوق بازنشستگان محمد جواد ظریف با انتشار متنی گلایهآمیز از معاونت راهبردی دولت پزشکیان استعفا داد همه کمک کنیم که رئیسجمهور موفق به برآوردن خواست ملت شود/ وقتى پزشکیان مىگوید طرح نور، طرح سیاهى است، طبعاً جلوى آن خواهد ایستاد عارف: راهبرد اصلی سیاست خارجی دولت چهاردهم ارتقای همکاریها با کشورهای منطقه است پیگیری حادثه معدن طبس در اولویت رئیسجمهور است ماکرون برای پزشکیان شرط گذاشت جلسه هیات دولت با حضور پزشکیان برگزار شد تصویر یحیی سنوار برروی دیوارنگاره میدان فلسطین تهران جریان ضدایران ۲ سال بعد از ماجرای مهسا چه وضعیتی دارد؟ واردات بنزین سوپر آزاد شد. اولین سفر خارجی پزشکیان؛ از حضور در پایتخت اقتصادی عراق تا زیارت عتبات عالیات جهانیان بکوشند غده سرطانی صهیونیستی را از ریشه برکنند برگزاری "رزمایش بزرگ نصرالله" با حضور سرلشکر سلامی سردار قاآنی کجاست؟! ضیاء هاشمی معاون فرهنگی و اجتماعی معاون اول رئیس جمهور شد این وضعیت عفاف و حجاب با هیچ منطقی درست نیست. سفیر سابق ایران در باکو با از ابعاد مهم سفر آتی رئیس جمهور به باکو گفت/ رابطه ایران با باکو دشمنان قسم خورده دارد! فهرست وزرای پیشنهادی پزشکیان به مجلس مذاکرات غیرمستقیم با آمریکا؛ گامی منطقی برای عبور از لفاظیهای تهدیدآمیز ترامپ رسانههای عبری: سید «حسن نصرالله» تاریخساز شد «نورالدین آهی» مشاور پزشکیان شد پزشکیان: دانشجویان امید فردای کشور هستند / تقوا یعنی حرکت بدون خطا آخرین اخبار دور دوم مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا در رُم/پایان دور دوم گفتگوهای غیرمستقیم ایران و آمریکا در رم ایتالیا نامه زینب سلیمانی به رهبر انقلاب درباره تحولات اخیر منطقه طرحهای پیشنهادی آمریکا، ناجی مردم غزه نیست دور سوم مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا، شنبه، ششم اردیبهشت ۱۴۰۴ در مسقط، پایتخت عمان در پرونده کرسنت ، تمام افرادی که به عنوان متهم به قوه قضاییه معرفی شدند، محاکمه شدند. سیاست آمریکا در قبال ایران مانند گذشته خواهد بود/ عدم بکارگیری برخی افراد در دولت ترامپ به معنای علامت مثبتی برای ایران نیست ایران و چین خواهان استقرار صلح و امنیت جهانی هستند واکنش سخنگوی وزارت خارجه به وتوی آمریکا دیدار رئیس دفتر سیاسی حماس و دبیرکل جنبش جهاد اسلامی فلسطین با رهبر انقلاب انتشار۲۰ هزار خبر دروغ توسط درباره واحد سایبری منافقین در حادثه بندرعباس/ سوخت موشک شایعات را چه کسی تامین کرده است؟ مذاکرات غیرمستقیم عمان؛ آزمون دیپلماسی برای آمریکا +فیلم هیئت مذاکرهکننده ایران عازم مسقط شد عراقچی: مواضع ما روشن است و روی آن ایستادگی کردیم هیچ کارشناس داخلی و خارجی، غنی سازی ۳.۶۷ را تهدید نمی داند فشار و تهدید تاثیرگذار نیست/ لزوم حرکت در مسیر قدرت یابی، حفظ و توسعه قدرت روایتی هولناک از همجنسبازی در میان منافقین مذاکره با آمریکا منجر به رفع تحریم ها نخواهد شد آتشبس غزه بزرگترین شکست اسرائیل است دستورات رئیس قوه قضاییه برای بسیج دستگاه قضایی در راستای تسهیل و تسریع «سرمایه گذاری برای تولید» افزایش تنش فرقه رجوی با سلطنتطلبها /شکست، سرنوشت محتوم دستاوردهای اطلاعاتی پس از ضربه به شبکه جاسوسی فرانسه/ پشت پرده بازداشت اتباع ایرانی در اروپا رهبر انقلاب: جمهوری اسلامی منتظر اجازه هیچکس برای غنیسازی نیست افشاگری رسانه آلبانیایی از پولپاشی منافقین برای انتشار اطلاعات نادرست/ تروریستها اجازه حمله به ایران از خاک آلبانی گرفتند! تحلیل یک عضو جدا شده از گروهک پژاک درباره انحلال پ ک ک/ پایان نمادین یا انحلال واقعی؟ تاکید بر بسیج همه ظرفیتها و امکانات در راستای تحقق شعار سال توانمندیهای ایران؛ پیامی به غرب برای تجدیدنظر در سیاست/پاسخ قاطع ایران به اشتباه محاسباتی غرب پیام تسلیت رئیس قوه قضاییه در پی درگذشت حجتالاسلام والمسلمین نیری توصیه موکد من تعامل سازنده مجلس با دولت جدید است دست بلند ایران در دفاع از آسمان کشور انتخاب اعضای هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی/ قالیباف رئیس باقیماند گسترش جنایتهای رژیم صهیونیستی تهدیدی برای صلح و امنیت منطقه و جهان است رایزنیهای ایران با چین و روسیه اهرم افزایش قدرت چانهزنی در مذاکرات لزوم اتخاذ تدابیر لازم جهت برخورد با اقدامات خصمانه اروپا علیه ایران فواد ایزدی از الزامات مذاکرات غیر مستقیم ایران و آمریکا گفت سفر وزیر خارجه به چین و روسیه؛ همافزایی سهجانبه با هدف مقابله با فشارهای غرب ارتش: دشمنان در صورت تعرض پاسخ پشیمان کننده دریافت میکنند دغدغه امیرعبداللهیان تحقق حداکثری منافع ملی منطبق با اصول انقلاب بود منافقین واسرائیل علیه مذاکرات شفاف سازی مذاکرات؛ ضرورتی برای دفاع از منافع ملی تشکیل حزب توسط شاخه ایرانی داعشیها / سکوت فرقه گنابادی در قبال یک جنایت نشانه چیست؟ مسئولان امنیتی و قضایی هرگونه سهلانگاری یا تعمّد را کشف و بر طبق مقررات پیگیری کنند امام خامنهای: آموزش و پرورش یک نهاد حکومتی است حذف شبانه سالخوردگان در کمپ تروریستی اشرف۳ رهبر انقلاب: پاسخ ایران به هر شرارتی ضربه متقابل و محکم است مراسم تنفیذِ رئیسجمهور منتخب توسط رهبر انقلابصورت گرفت اقتدار و آمادگی دفاعی- نظامی ایران؛ پاسخ محکم به لفاظی دشمنان تاکید بر ظرفیت کشورهای سازمان شانگهای برای توسعه تعاملات قضایی جبهه مقاومت پایان حیات ننگین اشغالگران فلسطین را رقم خواهد زد پشت پرده برخی فراخوانهای مشکوک/ چه کسانی میخواهند نهادهای صنفی را سیاسی کنند؟ برکناری دبیری از سمت معاونت پارلمانی رئیس جمهور پزشکیان: شعار سرمایه گذاری در تولید را عملیاتی می کنیم استخر پارتی مریم رجوی چقدر خرج دارد؟ قالیباف: دولت در اقتصاد، بسترساز حضور موثر و معنادار مردم است عمان شریک قابل اعتماد ایران یک روز مانده به انتخابات آمریکا ترامپ یا هریس؟! امیر حیدری: «نزاجا» نیرویی تعیین کننده در میدان رزم است عارف: راهبرد دولت وفاق در توسعه تجارت جدیتر از گذشته است وزارت خارجه ادامه جنایات رژیم صهیونیستی را محکوم کرد تعویق مذاکرات ایران و آمریکا؛ تناقض در مواضع واشنگتن عراقچی: مذاکره مستقیم با تهدیدکنندگان بیمعناست گفتگوهای غیر مستقیم ایران و آمریکا ادامه دارد تعیین تکلیف برای غنیسازی ایران، خط قرمز مذاکرات هستهای است شعلههای ادراکساز/چرا آتشسوزیها فقط در فضای سایبری ادامه پیدا کرد؟ پذیرش تجزیه اوکراین استخوانی لای زخم خواهد ماند/ حق خودمختاری، راهحل جایگزین به جای تجزیه اوکراین توضیح وزارت امور خارجه درباره حواشی رسانهای مرتبط با تبادل نامه بین ایران و آمریکا مواضع رئیس جمهور در مقابل دشمنان مقتدرانه و تحسین برانگیز است مریم رجوی به ایران استرداد خواهد شد؟ غنی سازی قابل مذاکره نیست بایستی مفاهیم قرآن را که دریای عظیمی است، بین مردم و خوانندگان قرآن رواج بدهیم مواضع متناقض آمریکایی ها ناشی از ذات مذبذب آنهاست ایروانی: به هرگونه اقدام تجاوزکارانهای قاطعانه پاسخ میدهیم افزایش قدرت بازدارندگی در هوا و دریا، پاسخ قاطع ایران به خیال بافان ادامه تحریمها علیه ایران، بیش از پیش جدیت آمریکا در مسیر دیپلماسی را زیر سؤال میبرد مهمترین وظیفه حوزه، بلاغ مبین و زمینهسازی برای تمدن نوین اسلامی است ایران دربرابر فشارهای حداکثری ترامپ چه باید بکند؟/ نفش دیپلماسی، میدان و پروپاگاندا در کنترل آمریکا ایران و پاکستان در مسیر ایجاد امنیت منطقهای در مذاکرات غیر مستقیم میان ایران و آمریکا چه گذشته است؟/ تغییر محسوس فاز گفتگوها در رم! عاقبت رفتار سیاسی فقیهی سادهلوح! پزشکیان: راه شهید سلیمانی، راه وحدت و همدلی بود دور پنجم مذاکرات یکی از حرفهای ترین ادوار مذاکراتی بود قالیباف: به تجربه دولت شهید رئیسی برای ساختن ایران نیازمندیم سفرهای استانی و حضور در میدان بسیار موثر است عراقچی: غنیسازی در ایران بحثی اصولی است/اروپا باید تبعات استفاده از «اسنپ بک» را بپذیرد ایستادگی در برابر ظالمان علّت دشمنی با ماست امام خامنهای: ایمنی کارگران بسیار مهم است و باید تامین شود تنش میان هند و پاکستان به کجا خواهد رسید؟ تاکید عارف بر درمان هر چه سریعتر مصدومان حادثه انفجار در بندر رجایی مرگ مسعود رجوی؛ واقعیت یا فریب/ واکنش نهادهای سیاسی و امنیتی ایران به مرگ یک تروریست یک هشدار امنیتی درباره وضعیت مناطق کرد نشین/ تروریست معروف حسیننژاد که بود و چه اهدافی را پیگیری میکرد؟ به قصور و تقصیر همه عوامل انفجار بندر شهید رجایی در هر مقامی رسیدگی شود در مسیر شهید رئیسی؛ الگویی برای حکمرانی تراز جمهوری اسلامی دستور ویژه رئیس قوه قضاییه به دادستان کل کشور برای شناسایی و برخورد قانونی با مقصرین احتمالی حادثه بندر شهید رجایی رئیسجمهور دستور توقف پروژه پتروشیمی میانکاله را صادر کرد وریشه مرادی کیست و مأموریت او در کوبانی چه بوده است؟/ کادرسازی برای تروریستها در پوشش فعال حوزه کودکان+ تصویر اهمیت سفرهای منطقه ای وزیر خارجه عراقچی در پایان سفر به چین: ایران، چین را شریک و دوست قابل اعتماد میداند عراقچی: غنیسازی داخل خاک ایران یک اصل است و تعطیل نمیشود پزشکیان: پاکی،صداقت و سادگی گویاتر از همه حرفها و تهمتهاست انصارالله از هیچ مرجعی دستور نمیگیرد/ تصمیمگیری مستقل یمن، پاسخ به نسلکشی در غزه است هیچ محموله نظامی در حادثه آتشسوزی بندر شهید رجایی وجود نداشت پاسخ ایران به تهدیدات، دندانشکن خواهد بود/ بلوف های آمریکا تاثیری جز رسوایی برایشان ندارد آشنایی با شبکه ترول منافقین/ مرکز انتشار اطلاعات جعلی در فضای مجازی کجاست؟ منابع نزدیک به وزارت امور خارجه آمریکا خبر دادند/ احتمال تعقیب قضاییِ عناصر گروهک تروریستی منافقین در آمریکا عراقچی: پیام ایران به جامعه جهانی روشن است توافق دست یافتنی است؛ به شرط پرهیز از قلدری و تناقض رئیس قوه قضاییه: شهید رئیسی همیشه در مسیر و صراط مستقیم و مسیر ولایت استوار بود چه کسی قواعد مذاکره را بازنویسی میکند؟ درباره مسائل موشکی و غنیسازی صفر، مذاکره نکرده و نمیکنیم نیروگاه جدید هستهای ایران با خط اعتباری دولت روسیه ساخته میشود بقائی: مطالبه اساسی ما در مذاکره برداشتن تحریمها است بقائی: ایران هرگز جزء ائتلافی برای حمله به کشورهای همسایه نبودهاست رفراندوم جمهوری اسلامی ایران/ همیشه پای مردم در میان است «فتح ۴۵۰»؛ گام جدید سپاه برای افزایش برد توپخانه سخنان تفرقهافکنانه ترامپ برای ایجاد اختلاف میان کشورهای اسلامی است/هیچ قدرتی توان تحمیل اراده خود به ایران را ندارد تلاش جریان دراویش اپوزیسیون خارجنشین برای حمله نظامی به خاک ایران معاون وزیر خارجه: نسبت به مذاکرات نه زیاد خوشبینیم و نه زیاد بدبین مذاکره غیرمستقیم با آمریکا در دستورکار قرار گرفته است بقائی: سوم خرداد، یادآور یکی از درخشانترین فصلهای تاریخ معاصر ایران است شهید عبداللهیان، دست برتر مقاومت در میدان دیپلماسی قالیباف: قانون تأمین مالی تولید و زیرساخت قابلیت تحول در مسائل اقتصادی را دارد
تازه های شبکه اجتماعی
ارسال نظرات