۰۹:۱۹ | ۱۴۰۴ / ارديبهشت / ۰۱
| |
پژوهشگر سعدی‌شناس:

سعدی انسان را به درنگ در خویشتن دعوت می‌کند

یک ادیب سعدی‌شناس، از سعدی به‌عنوان آموزگار زیست انسانی یاد می‌کند؛ اندیشمندی که هنوز می‌تواند برای انسان امروز، راهی به سوی اخلاق، همدلی و کرامت بگشاید. در جهانی که شتاب زندگی، مجال تأمل را گرفته، درنگ در سخن سعدی می‌تواند دریچه‌ای به بازشناسی انسان و ارزش‌های فراموش‌شده‌ او باشد.

کد خبر: ۸۸۰۴
| |

به گزارش روایت فردا روز از اردیبهشت ماه، روز بزرگداشت ابومحمد مشرف‌الدین مصلح بن عبدالله بن مشرف متخلص به سعدی شاعر نامدار قرن هفتم هجری است، این روز در سال ۱۳۸۹ و در اجلاس شاعران جهان در شیراز، به نام روز سعدی نامگذاری شد.

گفتگو به بهانه بزرگداشت شیخ اجل سعدی، با عبدالمهدی مستکین، ادیب و سعدی‌شناس و نگارنده کتاب «لقمه‌های لقمانی»:

مستکین در پاسخ به این سوال که آموزه‌های سعدی را چگونه می‌توان در زندگی مدرن امروز به کار گرفت، گفت: دنیای امروز، دنیایی پرشتاب و مدرن است؛ جهانی که با رشد شتاب‌زده فناوری‌ها، وجود انسان را به نوعی تندپیمایی وادار می‌سازد. این تندپیمایی بی‌تأثیر نمانده و پیامدهایی چون افسردگی، پریشانی، ملالت، درون‌گرایی افراطی و آنچه امروز از آن با عنوان «اتمیزه‌شدن انسان» یاد می‌شود، به همراه دارد. در این میان، بزرگان اندیشه‌ای چون شیخ اجل سعدی، ما را به تأنی، درنگ، اندیشیدن و تأمل در پدیده‌ها دعوت می‌کنند؛ موضوعی که متأسفانه اغلب از آن غافل شده‌ایم.

وی با اشاره به تأثیرات روانی شتاب‌زدگی‌های روزمره بیان کرد: امروزه انسانی که بخواهد وجود، جان و سیرت خود را با شتاب دنیای جدید هم‌راستا کند، بی‌تردید دچار اضطراب، افسردگی و گم‌گشتگی خواهد شد؛ چراکه خود را صرفاً به‌مثابه رباتی می‌بیند که در خدمت سازه‌هایی است که خود خلق کرده است.

این سعدی‌پژوه گفت: یکی از اصول بنیادی آموزه‌های سعدی، غفلت‌ستیزی است. او جهانی را توصیف می‌کند که انسان در آن ممکن است از گوهر انسانی خود تهی شود و ویژگی‌های ماشینی و ربات‌گونه به خود بگیرد. در دفتر نخست کتاب لقمه‌های لقمانی که به اندیشه‌های سعدی اختصاص دارد، یادآور شده‌ام که سعدی به‌شدت نسبت به لحظات زودگذر عمر حساس است. از همین روست که می‌گوید: «هر نفسی که فرو می‌رود، ممدّ حیات است و چون برمی‌آید، مفرّح ذات؛ پس در هر نفس دو نعمت موجود و بر هر نعمت شکری واجب.»

 

پژوهشگر سعدی‌شناس: سعدی انسان را به درنگ در خویشتن دعوت می‌کند

 

مستکین ادامه داد: ما امروزه حقیقت این دم و بازدم، این لحظات بی‌بازگشت را از یاد برده‌ایم و چشم بر دویدن‌هایی دوخته‌ایم که حتی نمی‌دانیم برای چه و به کجا می‌دویم؟ ارزش این دستاوردها چقدر است؟ نهایت آن‌ها دستیابی به امکاناتی مادی برای لذت‌جویی و کام‌روایی از دنیاست.

وی تأکید کرد: در نگرش سعدی، این سطح از خواسته‌ها، پایین‌ترین مرتبه انسانیت است؛ زیرا در چنین سطحی، انسان با حیوان همسان می‌شود. حیوان نیز بزرگ‌ترین دغدغه‌اش تأمین خوراک، حفظ قلمرو و تولید مثل در زمان مناسب است.

این پژوهشگر ادامه داد: سعدی می‌پرسد که آیا «خوردن از بهر زیستن است یا زیستن بهر خوردن؟» این پرسش، فراتر از نیازهای زیستی است. سعدی می‌خواهد بداند که آیا ما انسان‌ها آمده‌ایم تا با نگاهی حیوانی زندگی کنیم و همه چیزمان بر پایه غرایز باشد؟ و خود او پاسخ می‌دهد: نه، ما برای کار دیگری پا به این زمین نهاده‌ایم.

وی افزود: حکیم نظامی نیز در منظومه‌ «لیلی و مجنون» بیان می‌کند؛ آنجا که می‌گوید:

دیباچه ما که در نورد است نز بهر هوی و خواب و خورد است

از خواب و خورش به ار بتابی کاین در همه گاو و خر بیابی

زان مایه که طبع‌ها سرشتند ما را ورقی دگر نوشتند

مستکین اضافه کرد: سعدی به ما هشدار می‌دهد که ای انسان! در این روزگار، آنچه پیرامونت را فرا گرفته تو را به سوی غفلت می‌کشاند؛ غفلت از جایگاه و عظمت وجودی‌ات. او از ما می‌خواهد این غبار غفلت را پاک کنیم و زیبایی حقیقی خویش را ببینیم. از همین رو، در یکی از ابیاتش چنین می‌گوید:

کسی در جهان نزد من عاقل است که مشغول خود وز جهان غافل است

وی تأکید کرد: این بیت، حقیقتی عجیب را در دل خود دارد. دنیای امروز، دنیای «دیگراشتغالی» است نه «خوداشتغالی». یعنی جلوه‌های زیبا و فریبنده، و افسونگر دنیای مدرن آن‌قدر زیاد شده که انسان‌ها دیگر فرصتی برای خلوت با خود ندارند. نمی‌توانند بنشینند و با خود بیندیشند؛ مجالی نیست تا همچون سعدی تأمل کنند و بگویند:

شب تأمل ایام گذشته می‌کردم و بر عمر تلف‌کرده تأسف می‌خوردم و سنگ سراچه دل به الماس آب دیده می‌سفتم و و این بیت‌ها مناسب حال خود می‌گفتم:

هر دم از عمر می رود نفسی چون نگه می‌کنم نمانده بسی

ای که پنجاه رفت و در خوابی مگر این پنج روز دریابی

مستکین افزود: سعدی با هوشمندی انسان را به «خوداشتغالی» دعوت می‌کند. اما این دعوت در جهان امروز، رنگ باخته است. امروز انسان‌ها درگیر «دیگر اشتغالی» شده‌اند: در فضای مجازی، در زندگی شخصی، در حرفه و کار. مدام در حال رصد کردن دیگران‌اند؛ که چه کسی به کجا رسیده، چه دارد، چه پوشیده، چه خورده و چه صفتی دارد. و این وضعیت، خود سرچشمه‌ افسردگی‌ها، پریشانی‌ها و ملالت‌هایی‌ست که سعدی آن را در پایان گلستان با عنوان «داروی تلخ نصیحت» توصیف می‌کند و می‌گوید: «داروی تلخ نصیحت به شهد ظرافت برآمیخته تا طبع ملول ایشان از دولت قبول محروم نماند».

وی با بیان این که «ملول» یعنی انسانی که دچار افسردگی شدید شده است، اظهار داشت: امروز، جهان ما جهان طبع ملول‌هاست. روانکاوان اکنون بیش از هر زمان دیگری شلوغ‌اند. این به آن معنا نیست که بیماری روانی در گذشته وجود نداشت، بلکه زندگی در گذشته آهسته‌تر، ساده‌تر و متعادل‌تر بود. با نگاهی به پوشینه‌ها (آلبوم‌های) خانوادگی ۴۰ سال پیش، درمی‌یابیم که چهره‌ها شادتر بودند، نقاب‌ها کمتر بود. از نگاه سعدی، دنیای جدید انسان را از خود غافل کرده و از همین رهگذر، نقاب‌های فراوانی بر چهره‌ها نشسته است. سعدی باور دارد زمانی می‌توان این نقاب‌ها را برداشت و به سوی زیبایی اصیل و سیرت انسانی حرکت کرد که انسان به تأمل و تدبر رو آورد.

 

پژوهشگر سعدی‌شناس: سعدی انسان را به درنگ در خویشتن دعوت می‌کند

 

مستکین اضافه کرد: من فصل دوم کتاب «لقمه‌های لقمانی» را «درنگیدن» یا همان «درنگ کردن در هستی و پدیده‌های خداوند»، نام نهادم و بر همین نکته تأکید کرده‌ام که تنها راه عبور از سطح به عمق، درنگ در خویشتن است. از نظر سعدی ابتدا باید پاس لحظات زندگی را بدانیم، اهل درنگ باشیم. کندپیما باشیم، نه تندپیما، من همیشه پیشنهاد می دادم که به جای تندخوانی باید کند خوانی را باب کنیم. هنر نیست هزار صفحه کتاب را مثلاً در یک روز، دو روز تمام کنیم، هنر این است که شما یه کتاب صد صفحه ای را هزاران روز بخوانید، گلستان ۱۳۰ صفحه است و باید در آن روزها تأمل و کاوش کرد.

این پژوهشگر انتقادات درباره تاثیر گذر زمان در آثار سعدی را رد کرد و اظهار داشت: برخی ایراد می‌گیرند که این موارد برای ۸۰۰ سال پیش است و قدیمی شده، در مواجه با این آدم‌ها می‌پرسم آیا در وجود تو حسد هست؟ طمع هست؟ شما حتما باید نسخه‌های سعدی را بخوانید، این ربطی به تکنولوژی ندارد. سعدی شما را انسان می‌کند. سعدی می‌گوید که گره و اشکال کار شماست، خودش می‌گوید داروی تلخ نصیحت، پس به شما دارو می‌دهد و می‌گوید:

گر شربتی بایدت سودمند ز سعدی ستان تلخ داروی پند

و می‌گوید داروی من اگه کارگر می‌افتد علتش این است که

چو خرما به شیرینی اندوده پوست چو بازش کنی استخوانی در اوست

اندرزها و جهان بینی من کام تو را شیرین می‌کند اما مراقب باش یک هسته در آن است که حکمت موضوع است. من این هسته را با شیرینی آمیخته کردم که کام تو شیرین شود ولی حواست جمع باشد که آنجا یک نکته نهفتم که باید آن را به کار بگیرید.

 کتاب «لقمه‌های لقمانی: دفتر نخست- سعدی» اثر عبدالمهدی مستکین، تلاشی است برای بازخوانی آموزه‌های اخلاقی و انسانی سعدی در بستر زندگی پرشتاب امروز. در این کتاب، نویسنده با نگاهی کاربردی، مفاهیم عمیق آثار سعدی را به زبان ساده و قابل فهم برای مخاطب معاصر ارائه می‌دهد، تا راهی برای درنگ، تأمل و بازگشت به خویشتن فراهم آورد.

این کتاب در ۱۵۱ صفحه توسط نشر گویا منتشر شده و به تازگی در کمتر از یک سال یه چاپ دوم رسیده است.

انتهای پیام/


ارسال نظرات

به تماشای واقعیت تلویزیون «خوش‌گلدین»! خوشحالم در نمایشی بازی می‌کنم که درباره جزیره هرمز است سعدی انسان را به درنگ در خویشتن دعوت می‌کند جزئیات جدید از روزهای پایانی زندگی زوج هالیوودی تلاقی حماسه و عرفان و مذهب در نمادهای ورزش پهلوانی «بوستان سعدی» برگزیده جایزه بهترین اثر ترجمه شده ادبیات جهان شد پارچه‌های موجود یا بدن‌نما هستند یا مناسب فصل گرم نیستند شاعری که آتش به جان عاشقان زد و آثارش در آتش سوخت کتاب‌هایی که پر از فریادند! بازسازی «بادیگارد» در دستور کار قرار گرفت نام ثمین باغچه‌بان همانند نام پدرش برای ایران راهگشاست میراث جهانی ایرانیان در پهنه آب‌های تاریخی چرا تصویب «سند ملی اسباب بازی» به سرانجام نمی‌رسد؟ مجوز جشنواره «پسر دلفینی۲» را با خواننده دیگری گرفتیم ماجرای پخش غیرمجاز «روایت ناتمام سیما» چه بود؛ گفتند اشتباه شده! میراث جهانی ایران در پیوند فرهنگ و ورزش دور زدن تحریم‌ها یا انعقاد یک توافق جدید؟ سیمافیلم کدام سریال‌ها را می‌سازد؟؛ میراثی برای حافظه شنیداری جهان فاجعه‌ی توهین به شعور مخاطب/ آقای مقدم این جنازه را دیگر به خاک بسپارید! ۶۰ درصد مردم سفر نرفتند جایزه آسترید لیندگرن ۲۰۲۵ به نویسنده فرانسوی رسید طبیعت شرقی در «شکوفه‌های بهاری» هیروشیگه حواشی «پایتخت ۷»؛ تعقیب و گریز بهرام افشاری و حواله خودرو فوتبالیست‌ها رمان «آبیسم» را برای آگاهی‌رسانی درباره اوتیسم نوشتم تقویم جلالی یکی از مهم‌ترین دستاوردهای علمی خیام است آیین‌های ایرانی؛ پیوند میراث کهن و تاریخ امروز جهان جنجال‌هایی که از سینما شروع شد چرا «با بابام» انیمیشن کودکانه موفقی است؟ این فیلم‌ها در سال ۱۴۰۳، کمتر از انتظار فروختند کمدی باید انسان را به تفکر وادارد مسافران نوروزی در کدام استان‌ها بیشتر اقامت داشتند و مصدوم شدند؟ ۱۰۰ دوربین‌ تلویزیونی راهپیمایی روز قدس را پوشش می‌دهند بازیگری که یک سال روی صحنه ماند دانیال جعفری بازیگر نوجوان ایرانی موفق به دریافت مدارک بازیگری آکسفورد شد دومین اثر مشترک سامی یوسف و همایون شجریان منتشر شد ۸ فیلم ۱۴۰۳ که بیشتر از انتظار ظاهر شدند کاروانسرای سعدالسلطنه قصه‌ مردی که با عروسکش بهار را نوید می‌دهد رهبر انقلاب نقد اجتماعی و سیاسی در شعر طنز را به رسمیت می‌شناسند پارک ملی تندوره گنجینه‌ای طبیعی در ایران رای پیشرفت خود، دست به تخریب دیگران نزنیم تا عاقبت بخیر شویم احیای شب نوزدهم در مصلی تهران خلاصه نمادین جهان ایرانی «بهار در بهار» با ویژه برنامه های تحویل سال تلویزیون : ذائقهِ کمدی‌پسندِ مردم کار را سخت کرده است سریال‌های قدیمی همچنان پیشتاز تلویزیون و پلتفرم‌ها موزه‌ها و اماکن تاریخی ۱۹ و ۲۰ ماه مبارک رمضان باز است اعتراض صداوسیما به توقف پخش شبکه «الاقصی» از کلاسیک‌های وفادار تا بازخوانی‌های مدرن ستاره‌سازی با هزینه‌ای ناچیز در دنیای میلیون دلاری نوشتن شاهنامه چند سال طول کشید؟ دلخوری بابا پنجعلی در آستانه پخش «پایتخت» جدید لبیک‌های امام حسن مجتبی(ع) قرآنی که در میان اسرا دست به دست می‌شد رمضانی که لرزه به تن ژنرال عراقی انداخت وزیر میراث فرهنگی: نوروز سرمایه‌ای برای تعاملات بین‌المللی است هزینه تماشای فیلم و سریال در نمایش خانگی بالا رفت یک کمدی‌ساز الزاما در تمام کارهایش موفق نیست سریال «معاویه» با چه هدفی ساخته شده است؟ کارگردان سینما به سوگ مادربزرگ فیلم‌هایش نشست انیمیشن‌هایی که در سال ۲۰۲۵ ظاهر می‌شوند اقتباسی برای ثبت در تاریخ سینما و ادبیات ایران زنان انگلیسی دو برابر بیشتر از مردان کتاب می‌خوانند اتخاذ تدابیری برای ارتقای خدمت‌رسانی به مسافران نوروزی چرا سریال‌های ایرانی در سطح بین‌المللی پخش نمی‌شوند؟ انتشار غیرقانونی دامن «ببعی قهرمان» را هم گرفت؛ نوروز در تلویزیون؟ بازی‌های ویدیویی که الهام‌بخش ساخت آثار سینمایی شدند «تاسیان» رفع توقیف شد؟ جشنواره موسیقی محلی تا آیین قهوه‌خوری اشتباهات معاویه قابل بخشش نیست قسمت چهارم سریال «تاسیان» منتشر شد تلویزیون آخر هفته چه فیلم‌هایی پخش می‌کند؟ ۱۲ غرفه ایران در نمایشگاه گردشگری برلین؛ فرصتی برای مقابله با ایران‌هراسی تجربه‌ای قلبی و نه شنیداری از یک کنسرت اگر بی‌طرف نیستید دست‌کم انصاف داشته باشید ساخت سریال‌هایی برای «دیده نشدن» دولت به مسئله تأمین مواد اولیه پوشاک ورود کند برگزاری جشن تحویل سال نو در اصفهان و شیراز معرفی برندگان اسکار ۲۰۲۵ / انیمیشن کوتاه ایرانی اسکار گرفت رتبه‌بندی ۹۶ فیلم برتر در تاریخ اسکار «اکران رمضان» را به یک «فرصت طلایی» تبدیل کنیم روایتی متفاوت از تراژدی «هملت» در اروپا کتاب «ضاحیه مقدسه» رونمایی می‌شود آموزش نقالی شاهنامه به کودکان باید با توجه به مفاهیم تربیتی آنها باشد طرفداران مستندهای حیات وحش، سیاسی و تاریخی بیشترند سفری اقتباسی از تفکر غربی به فلسفه شرقی پیام شهید کسایی در آخرین دیدار برای خانواده‌اش چه بود؟ «حاجی واشنگتن» در «سفر پر ماجرا»؛ گروه های استهلال ماه رمضان ۱۴۰۳ از چه روزی کار رصد را آغاز می‌کنند؟ تخریب کاشی‌کاری سر در خانقاه مسجد جامع نطنز ۳ کمدی و ۲ حضور پژمان جمشیدی در گیشه نوروز؛ دومین مقبره «فرعون» کشف می‌شود؟ اژه‌ای: مسائل حقوقی گردشگران خارجی را رفع می‌کنیم اقدام تحسین برانگیز قوه قضائیه در جلوگیری از پخش سریال تاسیان روایتی از «کتابشویی» هشدار نسبت به وقوع یک تراژدی بزرگ در صنایع خلاق اقامه نماز لیلةالدفن برای سیدحسن نصرالله در تمام مساجد ایران دستمزدهایی که وسوسه می‌کنند فیلم‌های کودک را با تصور کودکانه تولید نکنید! افزایش تقاضا برای سفرهای قسطی/ وضعیت تراژیک در پروازها افزایش تقاضا برای سفرهای قسطی/ وضعیت تراژیک در پروازها کتابخانه عمومی امروز مکمل نهاد خانواده و نهاد مدرسه است جزییاتی از اکران عید فطر و بلیت ۱۰۰ هزار تومانی سینما روایتی از آخرین حضور منوچهر والی‌زاده بر صحنه بخشی از درآمد استریمرها از طریق حمایت مستقیم کاربران است افتتاح اتاق ایران‌شناسی در پاکستان فروش ۱۵۷ میلیاردی گیشه در بهمن ماه واکنش فرزند «فهیمه راستکار» به اجرایی نشدن یک مصوبه ایرج رضایی دوبلور پیشکسوت درگذشت استعداد‌یابی قاریان نوجوان و جوان در جشنواره‌ای قرآنی پاسخ‌های آشتیانی‌پور به شبهات رأی‌گیری مردمی جشنواره فیلم فجر مصاحبه تلویزیونی طنز با کابینه ترامپ به کمک هوش مصنوعی درباره کیفیت اجرای گروهمان ادعا داریم سردیس حسن ریاحی موسیقی‌دان رونمایی شد موسیقی «کواتی» برگرفته از فرهنگ مردم بلوچ است؛ راهی برای کم کردن اضطراب و تنش اجرای ۳۸ کودک و نوجوان در چهارمین روز جشنواره چهلم موسیقی فجر سریال «تاسیان» بدون مجوز منتشر شده است قطعاتی که برای تار نوشته شده با سنتور نواخته شد خانه سینما بازهم در انتخاب بهترین فیلم مردمی بازنده شد؟ افت‌وخیزهای ارکستر صداوسیما در آغاز جشنواره موسیقی فجر ایتن هاوک دلیل به تعویق افتادن ۱۲ ساله «ماه آبی» را فاش کرد اعلام ویژه‌برنامه‌های سراسری اعیاد شعبانیه میانسالی یک رویداد فرهنگی-هنری از نامزد نشدن در اسکار ناراحت نیستم شهید خاص 22 بهمن ۲۲ بهمن، نماد همبستگی ملی و پیروزی اراده ایرانیان است انقلاب بیش از سیاسی بودن هنر بود علی سرابی بهترین گزینه برای نقش «صیاد» بود/«گاندو ۳» را نمی‌سازم هشدار یک کارگردان جوان درباره برخی دست‌های پنهان عبور از نیل سینمای سنتی خاطره آقای آهنگساز از «روز موعود»؛ سرود «برخیزید» چطور شکل گرفت؟ بازیگر یهودی رفتار رژیم صهیونیستی با مردم غزه را از هیتلر بدتر خواند بازدید مدیران خانه کتاب از مجموعه «شهر آفتاب» سیمرغم را تقدیم مادران شهدا می‌کنم سازهای باستانی ایرانی در کنسرت مسکو طنین‌انداز شدند تشویق سکانس «گشت ارشاد» و چاقی و لاغری اجباری بازیگران تشکیل پرونده قضایی در پی اقدام خلاف عرف و شرع دو بازیگر در افتتاحیه جشنواره فیلم فجر فعال شدن مجدد سلبریتی‌های آشوب‌طلب در جشنواره فیلم فجر
سریال «معاویه» با چه هدفی ساخته شده است؟ فاجعه‌ی توهین به شعور مخاطب/ آقای مقدم این جنازه را دیگر به خاک بسپارید! اقدام تحسین برانگیز قوه قضائیه در جلوگیری از پخش سریال تاسیان فعال شدن مجدد سلبریتی‌های آشوب‌طلب در جشنواره فیلم فجر فیلم‌های کودک را با تصور کودکانه تولید نکنید! برگزاری جشن تحویل سال نو در اصفهان و شیراز اقامه نماز لیلةالدفن برای سیدحسن نصرالله در تمام مساجد ایران مسافران نوروزی در کدام استان‌ها بیشتر اقامت داشتند و مصدوم شدند؟ پارک ملی تندوره گنجینه‌ای طبیعی در ایران افزایش تقاضا برای سفرهای قسطی/ وضعیت تراژیک در پروازها افزایش تقاضا برای سفرهای قسطی/ وضعیت تراژیک در پروازها روایتی از آخرین حضور منوچهر والی‌زاده بر صحنه دانیال جعفری بازیگر نوجوان ایرانی موفق به دریافت مدارک بازیگری آکسفورد شد ۸ فیلم ۱۴۰۳ که بیشتر از انتظار ظاهر شدند رهبر انقلاب نقد اجتماعی و سیاسی در شعر طنز را به رسمیت می‌شناسند جنجال‌هایی که از سینما شروع شد این فیلم‌ها در سال ۱۴۰۳، کمتر از انتظار فروختند بازیگری که یک سال روی صحنه ماند دستمزدهایی که وسوسه می‌کنند حواشی «پایتخت ۷»؛ تعقیب و گریز بهرام افشاری و حواله خودرو فوتبالیست‌ها تقویم جلالی یکی از مهم‌ترین دستاوردهای علمی خیام است آیین‌های ایرانی؛ پیوند میراث کهن و تاریخ امروز جهان چرا «با بابام» انیمیشن کودکانه موفقی است؟ رای پیشرفت خود، دست به تخریب دیگران نزنیم تا عاقبت بخیر شویم «تاسیان» رفع توقیف شد؟ رتبه‌بندی ۹۶ فیلم برتر در تاریخ اسکار کتابخانه عمومی امروز مکمل نهاد خانواده و نهاد مدرسه است جزییاتی از اکران عید فطر و بلیت ۱۰۰ هزار تومانی سینما فروش ۱۵۷ میلیاردی گیشه در بهمن ماه ایرج رضایی دوبلور پیشکسوت درگذشت سیمافیلم کدام سریال‌ها را می‌سازد؟؛ ۱۰۰ دوربین‌ تلویزیونی راهپیمایی روز قدس را پوشش می‌دهند هزینه تماشای فیلم و سریال در نمایش خانگی بالا رفت انتشار غیرقانونی دامن «ببعی قهرمان» را هم گرفت؛ نوروز در تلویزیون؟ تلویزیون آخر هفته چه فیلم‌هایی پخش می‌کند؟ بخشی از درآمد استریمرها از طریق حمایت مستقیم کاربران است پاسخ‌های آشتیانی‌پور به شبهات رأی‌گیری مردمی جشنواره فیلم فجر موسیقی «کواتی» برگرفته از فرهنگ مردم بلوچ است؛ راهی برای کم کردن اضطراب و تنش تلاقی حماسه و عرفان و مذهب در نمادهای ورزش پهلوانی انیمیشن‌هایی که در سال ۲۰۲۵ ظاهر می‌شوند اقتباسی برای ثبت در تاریخ سینما و ادبیات ایران افتتاح اتاق ایران‌شناسی در پاکستان طبیعت شرقی در «شکوفه‌های بهاری» هیروشیگه دومین اثر مشترک سامی یوسف و همایون شجریان منتشر شد کاروانسرای سعدالسلطنه کارگردان سینما به سوگ مادربزرگ فیلم‌هایش نشست بازی‌های ویدیویی که الهام‌بخش ساخت آثار سینمایی شدند روایتی از «کتابشویی» واکنش فرزند «فهیمه راستکار» به اجرایی نشدن یک مصوبه استعداد‌یابی قاریان نوجوان و جوان در جشنواره‌ای قرآنی درباره کیفیت اجرای گروهمان ادعا داریم تشویق سکانس «گشت ارشاد» و چاقی و لاغری اجباری بازیگران تشکیل پرونده قضایی در پی اقدام خلاف عرف و شرع دو بازیگر در افتتاحیه جشنواره فیلم فجر چرا تصویب «سند ملی اسباب بازی» به سرانجام نمی‌رسد؟ دور زدن تحریم‌ها یا انعقاد یک توافق جدید؟ رمان «آبیسم» را برای آگاهی‌رسانی درباره اوتیسم نوشتم کمدی باید انسان را به تفکر وادارد قصه‌ مردی که با عروسکش بهار را نوید می‌دهد اتخاذ تدابیری برای ارتقای خدمت‌رسانی به مسافران نوروزی چرا سریال‌های ایرانی در سطح بین‌المللی پخش نمی‌شوند؟ هشدار نسبت به وقوع یک تراژدی بزرگ در صنایع خلاق سردیس حسن ریاحی موسیقی‌دان رونمایی شد نام ثمین باغچه‌بان همانند نام پدرش برای ایران راهگشاست زنان انگلیسی دو برابر بیشتر از مردان کتاب می‌خوانند اگر بی‌طرف نیستید دست‌کم انصاف داشته باشید طرفداران مستندهای حیات وحش، سیاسی و تاریخی بیشترند «حاجی واشنگتن» در «سفر پر ماجرا»؛ مصاحبه تلویزیونی طنز با کابینه ترامپ به کمک هوش مصنوعی میراث جهانی ایرانیان در پهنه آب‌های تاریخی «بهار در بهار» با ویژه برنامه های تحویل سال تلویزیون جشنواره موسیقی محلی تا آیین قهوه‌خوری اشتباهات معاویه قابل بخشش نیست ۱۲ غرفه ایران در نمایشگاه گردشگری برلین؛ فرصتی برای مقابله با ایران‌هراسی تجربه‌ای قلبی و نه شنیداری از یک کنسرت دومین مقبره «فرعون» کشف می‌شود؟ اژه‌ای: مسائل حقوقی گردشگران خارجی را رفع می‌کنیم اجرای ۳۸ کودک و نوجوان در چهارمین روز جشنواره چهلم موسیقی فجر خانه سینما بازهم در انتخاب بهترین فیلم مردمی بازنده شد؟ از نامزد نشدن در اسکار ناراحت نیستم سیمرغم را تقدیم مادران شهدا می‌کنم «بوستان سعدی» برگزیده جایزه بهترین اثر ترجمه شده ادبیات جهان شد ۶۰ درصد مردم سفر نرفتند جایزه آسترید لیندگرن ۲۰۲۵ به نویسنده فرانسوی رسید روایتی متفاوت از تراژدی «هملت» در اروپا گروه های استهلال ماه رمضان ۱۴۰۳ از چه روزی کار رصد را آغاز می‌کنند؟ تخریب کاشی‌کاری سر در خانقاه مسجد جامع نطنز اعلام ویژه‌برنامه‌های سراسری اعیاد شعبانیه هشدار یک کارگردان جوان درباره برخی دست‌های پنهان جزئیات جدید از روزهای پایانی زندگی زوج هالیوودی قسمت چهارم سریال «تاسیان» منتشر شد دولت به مسئله تأمین مواد اولیه پوشاک ورود کند معرفی برندگان اسکار ۲۰۲۵ / انیمیشن کوتاه ایرانی اسکار گرفت سفری اقتباسی از تفکر غربی به فلسفه شرقی ۳ کمدی و ۲ حضور پژمان جمشیدی در گیشه نوروز؛ عبور از نیل سینمای سنتی سازهای باستانی ایرانی در کنسرت مسکو طنین‌انداز شدند بازسازی «بادیگارد» در دستور کار قرار گرفت مجوز جشنواره «پسر دلفینی۲» را با خواننده دیگری گرفتیم ماجرای پخش غیرمجاز «روایت ناتمام سیما» چه بود؛ گفتند اشتباه شده! میراث جهانی ایران در پیوند فرهنگ و ورزش موزه‌ها و اماکن تاریخی ۱۹ و ۲۰ ماه مبارک رمضان باز است ساخت سریال‌هایی برای «دیده نشدن» «اکران رمضان» را به یک «فرصت طلایی» تبدیل کنیم پیام شهید کسایی در آخرین دیدار برای خانواده‌اش چه بود؟ افت‌وخیزهای ارکستر صداوسیما در آغاز جشنواره موسیقی فجر ایتن هاوک دلیل به تعویق افتادن ۱۲ ساله «ماه آبی» را فاش کرد میانسالی یک رویداد فرهنگی-هنری انقلاب بیش از سیاسی بودن هنر بود خاطره آقای آهنگساز از «روز موعود»؛ سرود «برخیزید» چطور شکل گرفت؟ بازیگر یهودی رفتار رژیم صهیونیستی با مردم غزه را از هیتلر بدتر خواند آموزش نقالی شاهنامه به کودکان باید با توجه به مفاهیم تربیتی آنها باشد سریال «تاسیان» بدون مجوز منتشر شده است قطعاتی که برای تار نوشته شده با سنتور نواخته شد ۲۲ بهمن، نماد همبستگی ملی و پیروزی اراده ایرانیان است علی سرابی بهترین گزینه برای نقش «صیاد» بود/«گاندو ۳» را نمی‌سازم بازدید مدیران خانه کتاب از مجموعه «شهر آفتاب» شاعری که آتش به جان عاشقان زد و آثارش در آتش سوخت احیای شب نوزدهم در مصلی تهران سریال‌های قدیمی همچنان پیشتاز تلویزیون و پلتفرم‌ها وزیر میراث فرهنگی: نوروز سرمایه‌ای برای تعاملات بین‌المللی است یک کمدی‌ساز الزاما در تمام کارهایش موفق نیست کتاب «ضاحیه مقدسه» رونمایی می‌شود شهید خاص 22 بهمن پارچه‌های موجود یا بدن‌نما هستند یا مناسب فصل گرم نیستند کتاب‌هایی که پر از فریادند! اعتراض صداوسیما به توقف پخش شبکه «الاقصی» از کلاسیک‌های وفادار تا بازخوانی‌های مدرن دلخوری بابا پنجعلی در آستانه پخش «پایتخت» جدید قرآنی که در میان اسرا دست به دست می‌شد رمضانی که لرزه به تن ژنرال عراقی انداخت خلاصه نمادین جهان ایرانی : ذائقهِ کمدی‌پسندِ مردم کار را سخت کرده است ستاره‌سازی با هزینه‌ای ناچیز در دنیای میلیون دلاری لبیک‌های امام حسن مجتبی(ع) میراثی برای حافظه شنیداری جهان نوشتن شاهنامه چند سال طول کشید؟ به تماشای واقعیت تلویزیون «خوش‌گلدین»! سعدی انسان را به درنگ در خویشتن دعوت می‌کند خوشحالم در نمایشی بازی می‌کنم که درباره جزیره هرمز است
تازه های شبکه اجتماعی